Rendszeres repülőjáratok indulnak Kína és Tajvan között

Vágólapra másolva!
Jövő hónap elejétől minden hétvégén rendszeres repülőjáratok indulnak Kína és Tajvan között. A két ország pekingi tárgyalásaikon állapodott meg ebben. Kína és Tajvan tíz éve nem ült tárgyalóasztalhoz, az enyhülést egy Kína-barát tajvani elnök megválasztása hozta.
Vágólapra másolva!

Rendszeres légi járatok indulnak Kína és Tajvan között - állapodott meg pénteken a két oszég pekingi tárgyalásaikon. A közel egy évtizedes szünet után, csütörtökön felújított hivatalos tárgyalásokon született egyezség szerint július 4-étől kezdve minden hétvégén 36 retúrjárat közlekedik a Tajvani-szoros két oldala között. Jelenleg csak a négy nagyobb kínai ünnep alkalmával járnak repülőgépek Kína és a tőle 1949-ben elszakadt Tajvan között.

Előzőleg arról is megállapodtak a tárgyalók, hogy képviseletet létesítenek egymás területén. A Kína és Tajvan közötti kapcsolat az idén márciusban tartott tajvani választások óta lett intenzívebb. Az elnökválasztást a Kínával szorosabb kapcsolatokat kialakítani szándékozó Ma Jing-csou nyerte meg.

A két ország június 14-ig folytat megbeszéléseket. Az első hivatalos tárgyalásokat akkor fagyasztották be, amikor a tajvani vezetők a formális függetlenség felé kezdtek kacsingatni. A mostani egyezséggel mindkét roszág jól jár.

Tajvan turizmusból származó bevételeinek emelkedésére számít, amivel javíthat gazdasági gondjain: a növekvő infláción és a gazdagok és szegények között egyre mélyülő szakadékon. Kínának az olimpia közeledtével egyre fontosabb a nemzetközi elismerés, amin a függetlenségi törekvések miatt gyakran katonai erővel fenyegetett Tajvannal szembeni barátságos politikával igyekeznek javítani - írja a BBC.