Csak informálisan áll szóba Gyurcsány Ficóval

Vágólapra másolva!
Régóta kerülgeti egymást Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák kormányfő, és bár a visegrádi négyek hétfői prágai csúcstalálkozóján biztosan szóba állnak egymással, a magyar külügyminiszter szerint ezt nem lehet hivatalos tárgyalásnak tekinteni. Göncz Kinga szerint ettől függetlenül szóba kerülnek majd aktuális kérdések.
Vágólapra másolva!

Biztosan tárgyal majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szlovák partnerével a prágai V4-es hétfői csúcstalálkozón, ez azonban nem tekinthető hivatalos megbeszélésnek - mondta Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön Budapesten az MTI kérdésére. Az is biztos, hogy aktuális kérdések is szóba kerülnek ezen a megbeszélésen - tette hozzá Göncz Kinga.

A kormányszóvivői tájékoztatón részt vevő külügyminiszter hangsúlyozta, továbbra is folyik a hivatalos kétoldalú találkozó előkészítése. Ha valóban felmutatható eredmények lesznek a kétoldalú kapcsolatok terén, akkor kerülhet sor ezekre a tárgyalásokra - tette hozzá.

Göncz reagált arra is, hogy múlt héten a szlovák kormánykoalíció egyik pártjának elnöke, Ján Slota "kócos asszonynak" nevezte őt. A vitákat politikai szinten kell tartani, és nem személyes szinten - mondta erre a külügyminiszter.

A visegrádi négyek találkozója hétfőn lesz a cseh fővárosban. Vasárnap este is lesz egy munkavacsora, de az MTI korábbi közlése szerint Gyurcsány csak hétfőn reggel érkezik Prágába. A találkozó szokatlan lesz abból a szempontból, hogy részt vesz rajta Nicolas Sarkozy francia elnök is.

A szlovák és a magyar kormány viszonya azt követően vált feszültté, hogy 2006 nyarán Szlovákiában az új koalíció tagja lett a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota által vezetett nemzeti párt is. Szlovákiai magyarok ellen is történtek olyan támadások, amelyeknek a feltételezések szerint nemzetiségi okuk volt.