Slota bunkó volt Gönczcel, Fico mégis megvédte

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő nemhogy gyengíteni próbálta Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetőjének sértő kijelentését Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel kapcsolatban, még Gönczöt kritizálta. Fico a Malina Hedvig-ügyet is kommentálta, szerinte azt kormánya lejáratására próbálták sokan felhsználni.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szerint koalíciós partnerének, Ján Slotának Göncz Kingára tett kijelentései ugyan "nem tartoznak a politikába", a magyar külügyminiszter azonban "nem engedhet meg bármit", így azt sem, hogy Slota pártját, kormánya koalíciós partnerét, a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) a Magyar Gárdához hasonlítsa.

A szlovák kormányfő kijelentette: "Mi nem holmi gumin rángatható ország vagyunk." A magyarellenes kirohanásairól ismert Slota pénteken "kócos asszonynak" nevezte Göncz Kingát, aki szerinte "többet törődhetne a külsejével".

Fico: Nem politikai ügy Malina Hedvig esete

Fico annak idején kormánybuktató törekvésekkel hozta közvetlen összefüggésbe a Nyitrán tanuló magyar egyetemista esetét. Most a SITA hírügynökség szerint azt mondta: a Malina Hedviggel kapcsolatos történéseket "nem ügynek, hanem esetnek nevezném, amelyet ki kell vizsgálni", de megengedhetetlen, hogy politikai ügyet kreáljanak belőle.

Mint mondta, tudott dolog, hogy Malina Hedvig kapcsán milyen erős nyomást gyakoroltak kormányára, s hogy "külföldről milyen nyilatkozatok hangzottak el" Szlovákia címére. Gyakorlatilag mindenki, akinek csak személyi igazolványa volt, rendre nyilatkozott és támadta a kormányt, minek nyomán "olyan helyzet állt elő, hogy reagálnunk kellett, s mindezekre mondanunk kellett valamit". Fico úgy fogalmazott, hogy "az adott esetben védekeznünk kellett". Hozzátette: nincs olyan érzése, "hogy valami helytelent, valami elfogadhatatlant tettünk volna".

Malina Hedviget - állítása szerint - 2006 augusztusában két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert az utcán magyarul beszélt. Tíz nappal az után, hogy feljelentést tett, a nyomozók azzal zárták le az ügyet, hogy az meg sem történt, az egészet csak Malina Hedvig találta ki. Később két lakossági feljelentés nyomán Malina Hedvig ellen indult máig lezáratlan nyomozás. Amennyiben vétkesnek bizonyulna, akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetnék.