Lemondana a dél-koreai kormány a húsbotrány miatt

Vágólapra másolva!
Dél-Koreában rendszeressé váltak a tüntetések amiatt, hogy feloldották az amerikai marhahús importjára vonatkozó tilalmat. A tiltakozók attól félnek, a hús nem biztonságos, és szerintük az államfő csak amerikai nyomásnak engedett. Kedden a teljes kormány felajánlotta távozását, de az elnök várhatóan nem fogadja el az összes miniszter lemondását.
Vágólapra másolva!

A teljes dél-koreai kormány felajánlotta lemondását kedden az államfőnek az amerikai marhahús-import tilalmának feloldását övező tiltakozások miatt - közölték Szöulban. A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint Ri Mjong Bak elnök csak a miniszterek egy részének lemondását fogadja el, azét a féltucat tárcavezetőét, akik érintettek a korlátozást feloldó kétoldalú megállapodásban. A Yonhap szerint többek között Ju Mjung Hvan külügy- és külkereskedelmi miniszter, Csung Vun Csun mezőgazdasági miniszter és Kang Man Szu pénzügyminiszter távozása várható.

A kormány április 18-án oldotta fel az amerikai marhahúsra kivetett importtilalmat, amelyet négy és fél éve vezettek be a kergemarha-kór egyesült államokbeli megjelenése miatt. Ri Mjong Bak népszerűsége ezután zuhanni kezdett. A múlt héten számos miniszter jelezte már, hogy felelősnek tartja magát a válságért és kész távozni, de most történt meg először, hogy az egész kormány felállt.

Ellenfelei azzal vádolják a konzervatív államfőt, hogy az egészségügyi aggodalmakat figyelmen kívül hagyva engedett az amerikai szövetséges nyomásának. A tilalom feloldása utcai tiltakozásokat váltott ki. Mindennapossá váltak a tömegmegmozdulások, és a múlt héten feldühödött tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Kedden minden korábbinál nagyobb, egymillió fős tüntetésre lehetett számítani.

Bár Washington és Szöul egyaránt állítja, hogy az amerikai marhahús fogyasztása biztonságos, a tiltakozók a megállapodás újratárgyalását akarják elérni. Azt követelik, hogy a 30 hónaposnál idősebb amerikai szarvasmarhákat továbbra se lehessen exportálni Dél-Koreába.

Pénteken már nyolc, magát a válságért felelősnek tartó vezető kormánypolitikus ajánlotta fel távozását. Az sem enyhítette a válságot, hogy Ri ezután telefonon egyeztetett George Bush elnökkel, és szóbeli megállapodásra jutott vele arról, hogy nem szállítanak 30 hónaposnál idősebb szarvasmarhát a távol-keleti országba.