Iraki kurd állásokat bombázott a török légierő

Vágólapra másolva!
Török vadászgépek támadtak több észak-iraki célpontot szombat éjjel. A török hadsereg szerint kurd gerillák állásait és útvonalait bombázták.
Vágólapra másolva!

Szombat éjjel ismét bombázta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres lázadóinak észak-iraki állásait a török légierő. A helyi idő szerint 22 óra 30-kor (közép-európai idő szerint 20:30) Zap térségében megkezdett légicsapásról a török hadsereg vasárnap közleményben számolt be. A törökök szerint a légitámadás célpontjait a törökországi kurd gerillák iraki mozgási útvonalainak gondos elemzése alapján jelölték ki, ügyelve arra, hogy polgári létesítményekben ne tegyenek kárt.

A török kormány tavaly októberben kapott felhatalmazást a török parlamenttől arra, hogy határon átnyúló katonai akciókat hajtson végre kurd gerillák ellen. A hadsereg december közepe óta számos alkalommal támadta a PKK táborait Észak-Irak hegyvidékein, ahol szerintük több ezer kurd fegyveres rejtőzködik.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot egy kurd autonóm terület létrehozásáért Törökország délkeleti részén. A török hadsereggel vívott fegyveres összecsapásokban azóta több mint 37 ezer ember vesztette életét.