Erős utórengés volt Kínában

2008.06.08. 14:47

A kiöntéssel fenyegető tó térségében ismét megmozdult a föld Kínában vasárnap. Ha a tó kiárad, egymillió ember kerül veszélybe.

Viszonylag erős utórengés volt vasárnap Kínában abban a térségben, ahol kiöntéssel fenyeget a májusi nagy földrengés miatt keletkezett tó - közölte a kínai hírügynökség.

A húsz másodperces rengés során földcsuszamlások voltak a környező hegyekben. A földmozgás erősségéről egyelőre nem szól a jelentés, és azt sem lehet, milyen hatással volt a tóra. 
   
A Tangcsiasan tó a Csian folyót elzáró természetes gát következtében alakult ki. Ha kiárad, egymillió ember kerül veszélybe. Az elmúlt napokban 250 ezer embert telepítettek ki, és a hadsereg csatornát ásott a víz elvezetésére.
   
A tóból másodpercenként 25 köbméter vizet vezetnek el, de ennél 4,6-szer több folyik bele, és már összesen 240 millió köbméter gyűlt össze benne. A csatornán kívül egy nyolc méter széles résen is folyik ki belőle a víz. A rést katonák szélesítik, de nagyon óvatosan kell dolgozniuk, mert ha túl sok víz zúdul ki rajta, a gát erodálódhat, s végül össze is omolhat - mondta a szecsuáni hidrometeorológiai intézet vezetője. A katonák a gát túlsó felén  újabb rést fognak nyitni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK