Megtámadták a koszovói kormányfő házát

Vágólapra másolva!
Ismeretlen fegyveresek támadták meg Hasim Thaqi koszovói miniszterelnök házát. A szombati támadás idején Thaqi nem volt otthon, felesége és fia azonban igen, de nekik sem esett bántódásuk. Thaqi január óta kormányozza a függetlenné vált Koszovót.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen fegyveresek megtámadták szombaton Hasim Thaqi koszovói miniszterelnök házát, ő azonban távol volt egy magántermészetű látogatáson - jelentette a koszovói rendőrség. A kormányfő felesége és fia otthon tartózkodott, de nekik sem esett bántódásuk.

Az eset pénteken, nem sokkal éjfél előtt történt. A támadók és a ház őrei között tűzpárbaj alakult ki, az őrök megsebesítettek közülük legalább egyet. Az egyik támadó a ház emeleti erkélyén át be akart hatolni az épületbe, de az őrök észrevették. Az összes támadónak sikerült elmenekülnie.

A koszovói tévé mutatott képeket a szóban forgó erkélyről, amelyen vérfoltok voltak láthatók. Thaqi háza Pristinának abban a kerületében van, amelyben a legtöbb nagykövetség és diplomáciai rezidencia is. Egyelőre nem tudni, hogy kik és milyen okból hajtották végre a támadást. Az albán pártok között régóta rivalizálás folyt.

Thaqit januárban választották kormányfővé. A koalíciós kormány élére került politikusnak a Szerbiától frissen függetlenedett Koszovót kell kormányoznia. Az ország függetlenségét számos európai kormány - köztük Magyarország - és az Egyesült Államok is elismerte, Szerbia és Oroszország azonban nem.