Fogynak az őrizetesek a Politkovszkaja-ügyben

Vágólapra másolva!
Kiengedtek egy újabb gyanúsítottat azok közül, akiket Anna Politkovszkaja újságíró megölésének ügyében vettek őrizetbe Oroszországban. Egy orosz lap szerint ez azt jelenti, hogy a gyanúsítottaknak még sincs közük a gyilkossághoz, vagy csak felhasználták őket.
Vágólapra másolva!

Az Anna Politkovszkaja megölésének ügyében korábban őrizetbe vett kilenc gyanúsított közül májusban már négyet szabadlábra helyeztek. A Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint most szabadon engedtek egy Samil Burajev nevű férfit is, de alá kellett írnia, hogy nem utazik külföldre.

A lap szerint ez annyit jelent, hogy a nyomozó hatóság nem tudta alátámasztani bizonyítékokkal a gyanút, hogy Burajev lett volna az összekötő láncszem a gyilkosság megrendelői és végrehajtói között, és ő kutatta volna fel Politikovszkaja lakcímét a tettesek számára. Burajev egy csecsenföldi járási közigazgatási hivatal vezetője volt. Politkovszkaja sokszor tudósított a térségből, és állítólag Burajev volt az egyik informátora.

A Komszomolszkaja Pravda úgy véli, a történtekből csakis arra lehet következtetni, hogy a szabadlábra helyezetteket és a még vizsgálati fogságban lévőket vagy mások felhasználták, vagy az illetőknek egyáltalán nincs közük a gyilkossághoz, ellenkező esetben ugyanis a tárgyalásig rács mögött maradtak volna.

A lap szerint a nyomozás (június 20-ra ígért) lezárásával közzéteszik a megrendelők nevét is. A gyilkosság megrendelésével meggyanúsították az orosz vezetést, a hanti-manszijszki rendőröket, Ramzan Kadirov csecsen elnököt, különféle titkosszolgálatok volt és aktív tagjait, és a különböző verziók alapján drámák és könyvek láttak napvilágot.

Dmitrij Dovgij, a nyomozati bizottság egyik volt vezető beosztású munkatársa, akit felfüggesztettek állásából, márciusban kijelentette: a gyilkosságot Borisz Berezovszkij és Hozs-Ahmed Nuhajev rendelte meg. Mivel mindketten külföldön élnek, nem érhetők el az orosz igazságszolgáltatás számára, és az ügy végleg politikai jelleget ölt majd: az orosz fél kiadatásukat kéri majd, a másik fél cáfolhatatlan bizonyítékokat követel, és a vita évekig elhúzódik.