Megkezdődött a 9/11 terrortámadás pere

Vágólapra másolva!
Csütörtökön megkezdődött a 2001. szeptember 11-i merényletek vádlottjainak pere a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton. Az öt vádlottra halálbüntetést kért az amerikai védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek vádlottjainak pere a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton csütörtökön. Az öt vádlott - köztük a merényletek értelmi szerzőjének tekintett Hálid Sejk Mohammed - önként vonult be a tárgyalóterembe.

A gyanúsítottak ellen idén február 11-én a háborús törvényekbe ütköző gyilkosságok, összeesküvés, polgári személyek megtámadása, terrorizmus és egyéb bűntettek címén emelt vádat a védelmi minisztérium, és halálbüntetést kér mindegyikükre.

A bíró a csütörtöki meghallgatáson ismerteti az öt férfi ellen felhozott vádakat. A vádlottak ezt követően közölhetik, hogy elfogadják-e hivatalból kirendelt ügyvédjeiket, illetve dönthetnek arról, hogy bűnösnek vallják-e magukat vagy ártatlannak. A megfigyelők és az újságírók a per alatt egy használaton kívüli leszállópályán felállított több tucatnyi légkondicionált sátorban, képernyőn keresztül követhetik nyomon a beszédeket.

A gyanúsítottak egyike Hálid Sejk Mohamed, akit az eltérített utasszállítókkal végrehajtott merényletek értelmi szerzőjének tartanak. A pakisztáni állampolgárságú férfit az amerikai sajtó korábban úgy emlegette, mint az al-Kaida hálózat vezérének, Oszama bin Ladennek egyik helyettesét. Mohamed egy tavalyi kihallgatáson mintegy 30 merénylet vagy merényletkísérlet szervezését ismerte el, beleértve a csaknem 3000 amerikai életét követelő 2001-es terrortámadásokat is.

A négy másik gyanúsított: Ramzi bin al-Sib, aki állítólag a fő összekötő volt a légi kalózok és al-Kaida-vezetők között. Ali Abd al-Aziz Ali, aki Amar al-Balucsi néven ismert, Hálid Sejk Mohamed unokaöccse és a 2001-es terrortámadásokban játszott szerepét tekintve Mohamed helyetteseként azonosították. Musztafa Ahmad al-Havszavi, aki al-Balucsi segédje volt. Valíd bin Attas, egy Halad néven ismert fogoly, aki a nyomozók szerint kiválasztott és kiképzett néhányat a gépeltérítők közül.