Tagad a londoni terrorper fő gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Tagadta a tömeges repülőgép-robbantási terveket a terrorper elsőrendű vádlottja, amely Londonban folyik nyolc gyanúsított ellen. A fővádlott szerint csak "feltűnést" akartak kelteni azzal, hogy a Heathrow repülőtéren "egy-két" pokolgépet működésbe hoznak.
Vágólapra másolva!

A nyolc gyanúsított, akiknek pere április eleje óta folyik, a vád szerint 2006 nyarán egyszerre több, Londonból észak-amerikai célállomások felé induló repülőgépet akart felrobbantani.

A brit állampolgárságú muszlim vádlottak hidrogén-peroxidot akartak a repülőgépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban; a robbanó folyadékot élelmiszerszínezékkel látták volna el, hogy ne keltsen gyanút.

A merényletterv leleplezése vezetett ahhoz, hogy a világ számos repülőterén máig tilos egy bizonyos mennyiségen felül folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.

A per vádlottjai az ügyészség szerint a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét - a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló - egyszerre a levegőben lévő járatát akarták az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában.

Tagadja a repülők robbantási tervét

Az éjszakába nyúló keddi tárgyalási napon hallgatták meg a fővádlottat, a 27 éves Abdullah Ahmed Alit, aki azonban még azt is tagadta, hogy csoport valaha is fel akart szállni akár egyetlen repülőre.

Ali szerint az eredeti cél a brit parlament alsóháza elleni támadás volt, de arra a következtésre jutottak, hogy a szigorú biztonsági őrizet miatt ez nem kivitelezhető. A Heathrow repülőtér hármas terminálja azért lett célpontjuk, mert ott található a legtöbb amerikai légitársaság.

Ali szerint azt tervezték, hogy "egy-két robbanóeszközt" elhelyeznek virágtartókban vagy hulladéktárolókban az amerikai légitársaságok irodáinál. "Nem akarunk megölni senkit ... a cél a zavarkeltés volt" - mondta a per fővádlottja. Hozzátette: az incidensről videót készítettek volna, amelyet közzétettek volna az interneten.

Elismerte, hogy társaival "mártírvideókat" is készíttetett, de szavai szerint ennek is csak figyelemfelkeltés volt a célja, és annak a "dokumentumfilmnek" a része, amelyet ő tervezett a brit külpolitika elleni nyilvános támadás gyanánt.

A per várhatóan még hetekig eltart.