Otthagyják Mianmart a segéllyel megrakott amerikai hajók

Vágólapra másolva!
 Elhagyják Mianmart azok az amerikai hadihajók, amelyek segélyszállítmányt vittek volna a ciklon áldozatainak, mert a katonai junta nem engedte be őket. A mianmari vezetők ugyanis attól tartanak, hogy az Egyesült Államok valójában meg akarja szállni országukat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haditengerészet segélyszállítmánnyal megrakott hajói utasítást kaptak arra, hogy csütörtökön hagyják el Mianmar vizeit, miután az ázsiai ország katonai vezetése nem adott engedélyt arra, hogy a májusi ciklon túlélői megkaphassák az amerikai segítséget.

A Csendes-óceánon állomásozó amerikai erők főparancsnoka, Timothy Keating tengernagy utasította az Essex hadihajó vezette hajórajt, hogy hagyja el Mianmar felségvizeit, miután tizenötödször is sikertelenül kértek engedélyt. Így a hajók helikopterflottája sem használható fel segélyszállításra - közölte Paul Risley, az Élelmezési Világprogram (WFP) szóvivője. A hadihajók eredetileg egy nemzetközi hadgyakorlat keretében tartózkodtak a térségben.

A mianmari állami média azt közölte: félő, hogy a segítség révén az Egyesült Államok meg akarja szállni az országot, és meg akarja szerezni olajkészletét. A kormányzó tábornokok még a szomszédos baráti országoknak is megtiltották, hogy katonai helikoptereket használjanak a segélyek célba juttatására, pedig az Iravádi folyó deltájának egyes részeit csak légi úton lehet megközelíteni. Emiatt a segélyszervezetek arra kényszerülnek, hogy sokkal nagyobb költséggel béreljenek polgári repülőgépeket szerte a világban.

Az ENSZ úgy becsüli, hogy a ciklon következtében mintegy 2,4 millió mianmarinak nincs elegendő élelme, megfelelő hajléka, nem részesül a szükséges orvosi ellátásban. A kormány közlése szerint a természeti katasztrófában 78 ezren haltak meg, további 56 ezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván.