Egyre betegebb a vörös khmerek volt elnöke

2008.06.04. 8:23

Feltehetően megint szélütés érte a vörös khmerek egykori elnökét, akit kórházban ápolnak. Khieu Samphan állapota romlott. A 76 éves politikust nemzetközi bíróság vonná felelősségre a rezsim rémtettiért, ám már második alkalommal hátráltatja az ügyet egészségi állapota.

Súlyosbodott szerdán a népirtással vádolt, kórházban ápolt volt vörös khmer elnök, Khieu Samphan állapota. A 76 éves egykori politikus, akinek a phnompeni nemzetközi bíróság előtt kell felelnie tetteiért, május 21-én került kórházba magas vérnyomásból eredő panaszokkal.

Ügyvédje szerint azóta Khieu Samphan testének fél oldala megbénult és beszéde is alig érthető. Úgy tűnik, nyelve megmerevedett. Bal szemhéja nem mozdul, betakarja szemét. Az egykori elnök környezetében úgy vélik, hogy Khieu Samphant, megint szélütés érte.

A volt államfőt, akit háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak, tavaly november óta tartják fogva. Akkor már kapott egy szélütést.

Az ENSZ égisze alatt létrehozott bíróság összesen öt egykori vörös khmer vezetőt tudott őrizetbe venni, hogy feleljenek tetteikért. Sampan és a Ieng-házaspár mellett Nuon Chea főideológus és Kaing Guek Av, ismertebb nevén Douch, a hírhedt phnompeni börtön egykori parancsnoka ellen emeltek vádat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK