Titkolózó EU-tól tart az európai ombudsman

Vágólapra másolva!
Az átláthatóság ígéretének megszegésével, és titokba burkolózással vádolta az Európai Bizottságot Nikiforos Diamondos európai ombudsman, a dokumentumok kezelésére vonatkozó új javaslatok miatt. Az ombudsman szerint a javaslatok révén a bizottság egyes dokumentumok létezését is letagadhatná.
Vágólapra másolva!

Titkolózásba burkolózhat az Európai Unió, ha elfogadnak több, hivatalos iratokba való betekintést korlátozó új előterjesztést - figyelmeztetett az európai ombudsman. Az Európai Bizottság a dokumentum meghatározását szeretné úgy módosítani, hogy csak azok az iratok számítsanak dokumentumnak, amelyeket hivatalosan is kiadtak, vagy más módon iktattak. Vagyis a bizottság döntené el, mi számít dokumentumnak, és mi nem. Ráadásul azt is szeretnék elérni, hogy az olyan dokumentumok, amelyekben természetes vagy jogi személyekről szóló információk szerepelnek egy-egy vizsgálattal kapcsolatban, egyáltalán ne legyenek nyilvánosak. A harmadik javaslat értelmében egyetlen dokumentum, amely hivatalos döntés előtt áll, se legyen nyilvános. Jelenleg ez csak a belső dokumentumokra vonatkozik.

Az ombudsman szerint javaslataival a bizottság megszegi az átláthatóság lisszaboni szerződésben vállalt ígéretét. Margot Wallström európai információs biztos szerint azonban a jelenlegi szabályokat pontosítani kellene, mert túl bizonytalanok.

Nikiforos Diamondos szerint a bizottság javaslatai révén sokkal kevesebb irathoz lehetne hozzájutni. Diamondos az EP előtti hétfői meghallgatásán azt mondta, az Európai Bizottság csak "saját maga által kiválasztott, külső kedvezményezettekkel osztaná meg informálisan a dokumentumokat, anélkül, hogy a nyilvánosság tudomást szerezne róluk". Ian Harden, az ombudsman főtitkára szerint a javaslatok révén a bizottság akár egyszerűen le is tagadhatná egyes dokumentumok létezését az azokba betekinteni kívánó újságírók vagy mások előtt. Az ombudsman arra szólította fel az EP-képviselőket, hogy formálják megfelelőre a javaslatokat.

Az Európai Parlament azonban maga is tett az átláthatóságra idén. Megtagadta ugyanis, hogy nyilvánosságra hozzanak egy könyvvizsgálói jelentést, amely komoly visszaéléseket tárt fel egyes képviselők költségtérítéseivel kapcsolatban. A jelentést csak az EP-képviselők egy bizonyos csoportja olvashatja egy titkosított szobában, eskü alatt, hogy nem készítenek jegyzeteket róla.