Őrizetbe vették Mugabe ellenzéki kihívóját

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a rendőrség a zimbabwei ellenzék vezérét, Morgan Tsvangirait, aki Mugabe elnök kihívója az elnökválasztás második fordulójában. A hatóság nem indokolta meg, miért vették őrizetbe a politikust, akinek szóvivője szerint a kampányukat akarták ezzel félbeszakítani.
Vágólapra másolva!

A rendőrség őrizetbe vette szerdán a zimbabwei ellenzék vezérét, Morgan Tsvangirait és kísérőit - jelentette be a pártja, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC). Tsvangirai lesz az évtizedek óta hatalmon lévő Robert Mugabe elnök kihívója az elnökválasztás június végi, második fordulójában. Éppen kampánykörúton volt, amikor egy útellenőrző pontnál feltartóztatták és bezárták a kísérőivel és testőreivel együtt. Járműveiket és dokumentumaikat átkutatták.

A rendőrök nem indokolták meg, miért vették őrizetbe őket - mondta a politikus szóvivője, aki arra gyanakszik, hogy a hatóságok választási kampányukat akarják félbeszakítani. Tsvangirai Bulawayóból, az ország második legnagyobb városából jött, ahol egy gyűlésen azt mondta, hogy "Mugabe az egész országot háborús övezetté akarja változtatni, hogy így meghiúsítsa a népakarat érvényesülését, és ellopja a június 27-i választást".

A politikus az elnökválasztás első fordulójában saját pártja szerint több szavazatot kapott mint Mugabe. Az életveszélyes fenyegetések miatt egy időre külföldre menekült, de 12 napja visszatért, és kampányba fogott. Gyűlései közül azóta kettőt betiltott a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva.