Tetkótiltással is reguláznák az orosz gyerekeket

Vágólapra másolva!
Öt új törvénnyel, valamint számos meglévő jogszabály módosításával szeretné elérni az orosz duma a gyerekek szellemi és erkölcsi nevelését. Mások mellett megtiltanák számukra a szexuális cselekményeket modellező vagy súlyos fájdalmat ábrázoló játékokat. Emellett este 10 után utcára se mehetnének az iskolás korú gyerekek.
Vágólapra másolva!

A héten megkezdődött az orosz állami dumában a gyerekek szellemi és erkölcsi neveléséről és erkölcsiségének védelméről kidolgozott állami politikai koncepció vitája. Az öt törvénytervezetből és a jelenlegi törvényekhez szánt tucatnál is több módosításból álló csomag a címében kitűzött célt több vezető orosz lap szerint tilalmak sorával szándékozik elérni.

A Kommerszant című lap azt írta, hogy az egész információáramot a könyvektől az internetes honlapokig és a számítógépes játékokig korosztályokra akarnak osztani, s minden korosztálynak meghatározzák, mi fordulhat elő abban, amihez hozzájutnak. Egy másik javaslat megtiltaná az olyan játékszerek importját, amelyek "agresszivitást provokálnak", "szexuális jellegű cselekményeket modelleznek", vagy például "erősen ijesztő dolgokat, súlyos fájdalmat ábrázolnak".

A további javaslatok között szerepel, hogy az iskolás korú gyerekek a szülőkre kirovandó büntetés terhe mellett este 22 óra és reggel 6 óra között ne tartózkodhassanak nyilvános helyen. Az iskolákban meg szándékoznak tiltani "az Oroszország kulturális értékeitől idegen" ünnepek - mint például a Halloween vagy a Bálint-nap - "elsajátítását".

A Kommerszant szerint a koncepció kidolgozói szélsőséges intoleranciát tanúsítanak az olyan ifjúsági szubkultúrákkal szemben, mint az emo vagy a gothic, s ezeket társadalmi veszélyességüket tekintve a szkinhed mozgalommal, a fanatikus fociszurkolókkal, a nemzeti bolsevikokkal helyezik egy szintre. Az illetők megállapítják, hogy az emós gyerekek "öngyilkos hajlammal terheltek", míg a gothic stílus követői a "biszexualitást kultiválják".

A tervek szerint a sorból kilógók ellen az állam az egészséges életmódot hirdető propagandával, a pravoszláv kultúra alapjai című - évek óta napirenden szereplő és hevesen vitatott - tantárgy tantervbe történő felvételével, valamint a tetoválások és piercingek kiskorúak számára való kategorikus tilalmával szándékozik küzdeni. A Kommerszant a koncepció szerzőit idézve azt írta, hogy számos rendelkezés már 2009-ben életbe lép majd.

Sztanyiszlav Govoruhin filmrendező, dumaképviselő azt mondta a lapnak: a mai ifjúsággal nincs mit tenni, azok már elvesztek, azokat kell megmenteni, akik most kétévesek vagy még meg sem születtek.

A koncepciónak ellenzői is akadnak. Galina Kozsevnyikova, a szélsőségesség ellen küzdő SzOVA központ vezetője kijelentette: a szkinhedek és az emósok ellen nem lehet és nem szabad azonos eszközökkel fellépni. "A koncepció csupán a viharos tevékenység látszatát kelti, s egyetlen eredményt hozhat, hogy ugyanis a kamaszok még dacosabbak lesznek, és többen csatlakoznak majd például az emósokhoz, mivel ami tiltott, az eleve vonzó. Az orosz állam már megküzdött a hippikkel, a rockerekkel, a metálrajongókkal és sok mással, de mindig vesztett, mivel az ifjúsági szubkultúrák mindig is létezni fognak" - mondta.