Utólag törvényesítené hatalmát a mianmari junta

Vágólapra másolva!
A mianmari katonai junta szerint a népszavazással elfogadott új alkotmány érvénytelenítette az ellenék 1990-es győzelmét, így az ellenzéknek nincs más választása, mint indulni a 2010-re tervezett választásokon. Az ellenzék vezetője, a házi őrizetben tartott Aung Szan Szú Kji azonban nem indulhat, mivel férje külföldi állampolgár volt.
Vágólapra másolva!

A mianmari katonai junta által kidolgozott új alkotmány elfogadásával okafogyottá vált Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki párt 1990-es választási győzelme - írta kedden az állami napilap, a Mianmar Új Fénye. A Nemzeti Liga a Demokráciáért (NDL) 1990-ben aratott elsöprő győzelmet a választásokon, amelynek eredményét a katonai junta sohasem ismerte el. A hatalom átadása helyett Aung Szan Szú Kjit azóta is házi őrizetben tartja.

Az állami vezetés véleményét tükröző lap kedden azt bizonygatta, hogy a május 10-24. között népszavazással elfogadott új alkotmány érvénytelenítette az ellenék által követelt győzelmet. A katonai junta szerint a referendumon, amelyet közvetlenül a Nargis ciklon pusztítását követően tartottak meg, a lakosság 92 százaléka vett részt. A lap úgy vélekedett, az ellenzéknek nem maradt más esélye, mint keresni annak lehetőségét, hogy mandátumot szerezzen a 2010-re ígért választásokon.

Az ellenzék csalásnak minősítette az új alkotmányról szóló népszavazást. Az ellenzék és a nyugati bírálók szerint az új alaptörvény inkább az 1962 óta hatalom lévő hadsereg vezető szerepének megerősítését szolgálja. Az új alkotmány emellett megfosztja Aung Szan Szú Kjit a választásokon való indulás jogától, arra hivatkozva, hogy néhai férje külföldi állampolgár volt.

Az NDL az alkotmánytervezet elutasítására szólította fel híveit, de nem kapott megszólalási lehetőséget a médiában, és mindenkit börtönnel fenyegettek meg, aki népszavazás-ellenes röpcédulákat osztogatott.