Lecserélték az afganisztáni NATO-erők parancsnokát

Vágólapra másolva!
David McKiernan amerikai tábornok kedden átvette az Afganisztánba vezényelt, NATO-vezetésű nemzetközi erő (ISAF) vezetését.
Vágólapra másolva!

McKiernan a Kabulban rendezett átadás-átvételi ünnepség keretében vette át a parancsnoki tisztséget elődjétől, Dan McNeill tábornoktól.

McKiernan beszédében hangsúlyozta, hogy a parancsnokváltás ellenére pillanatnyi szünet sem állhat be az ISAF küldetésének teljesítésében.

Hamid Karzai afgán elnök az új ISAF-parancsnokot üdvözölve kérte, hogy a nemzetközi erők folytassák az afgán biztonsági erők kiképzését és felszerelését, hogy az ország végül képes legyen saját biztonságának szavatolására.

Afganisztánban tavaly több mint nyolcezer ember vesztette életét a (tálib) lázadással összefüggő erőszakos cselekményekben. Az erőszak legújabb megnyilvánulásaként kedden három ISAF-katona halt meg támadásokban, közülük kettő a keleti országrészben, ahol a nemzetközi erők zömét amerikai csapatok alkotják. A támadásokban 15 másik személy - lázadók és afgán rendőrök - is életét vesztette.