Nagyot buktak Orbán pártfogoltjai Romániában

Vágólapra másolva!
Ötször több voksot kapott a hétvégi romániai helyhatósági választásokon az RMDSZ, mint ellenlábasa, az MPP. Orbán Viktor Fidesz-elnök a későbbi vesztes MPP mellett kampányolt, amit Markó Béla, az RMDSZ elnöke kritizált.
Vágólapra másolva!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ötször több szavazatot kapott a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint a másik magyar szervezet, a Magyar Polgári Párt (MPP) - derül ki az eredmények közel 90 százalékos feldolgozottságakor közzétett eredményekből.

Orbán Viktor május végén kampányolt Romániában, ahol többek között beszédet mondott Szász Jenő MPP-elnök vendégeként a székelyudvarhelyi millenniumi emlékoszlop avatási ünnepségén. Markó Béla, az RMDSZ elnöke ennek kapcsán közölte: nem helyes, hogy fideszes politikusok az MPP mellett kampányolnak Erdélyben, a helyhatósági választások előtt.

A megyei önkormányzati képviselő-jelöltek RMDSZ-es listáira országszerte 383 514-en szavaztak, az MPP megyei önkormányzati jelöltjeire pedig csak 73 215-en. Ez azt jelenti, hogy a leadott összes szavazatból az RMDSZ 5,57 százalékot kapott, míg az MPP 1,06 százalékot.

Hasonló mértékű különbség tapasztalható a települési önkormányzati képviselők listáira leadott szavazatok esetében is. Az RMDSZ helyi önkormányzati képviselő-jelöltjeit tartalmazó listák összesen 339 465 szavazatot gyűjtöttek (5,24 százalék), az MPP jelöltjeire pedig 67 740-en voksoltak 1,04 százalék). Az eredmény alapján az RMDSZ 2049 helyi önkormányzati képviselői mandátummal rendelkezik, az MPP pedig 465-tel.

Az RMDSZ az első forduló után 141 polgármesteri széket hódított el. A szövetség színeit képviselő településvezetők száma azonban várhatóan nőni fog két hét múlva, mivel Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint az akkor sorra kerülő második fordulóban 57 RMDSZ-es polgármesterjelölt érdekelt. Az MPP 6 polgármesteri tisztséget nyert el, számuk enyhén emelkedhet két hét múlva.

Az RMDSZ négy megyei tanácselnöki tisztséget szerzett meg. Hargita (Borboly Csaba) és Kovászna (Tamás Sándor) megyén kívül a Szatmár megyei önkormányzatot az RMDSZ-es Csehi Árpád vezeti a következő négy évben, míg Maros megyében szintén a szövetség jelöltje, Lokodi Edit Emőke kapta a legtöbb szavazatot. Az MPP-nek nem sikerült egyetlen megyei tanácselnöki posztot sem szereznie.

Videózott az RMDSZ

A marosvásárhelyi polgármester-választás eredményének érvénytelenítését kéri az RMDSZ, mert a szövetség megfigyelői számos szabály- és törvénysértést észleltek. A polgármesteri székre Dorin Florea jelenlegi városvezető és az RMDSZ-es Borbély László fejlesztési, közmunka- és lakásügyi miniszter pályázott. A román jelölt már a vasárnap megrendezett első fordulóban megszerezte a szavazatok abszolút többségét. Az RMDSZ 2000 óta próbálja sikertelenül visszaszerezni a majdnem fele-fele arányban románok és magyarok lakta város polgármesteri székét.

A Központi Választási Irodánál iktatott panasz szerint egyes szavazókörzetekben a választók egy része ugyanabból a szavazócédulából több példányt kapott. Az RMDSZ szerint a román jelölt stábja durván megsértette a kampánycsendet, és a választások napján is győzködte az embereket, hogy menjenek voksolni. Emellett az RMDSZ megfigyelői video- és fényképfelvételeken rögzítették, amint a polgármester irányítása alá tartozó tömegközlekedési vállalat buszai választókat szállítottak a szavazókörzetekhez. Az RMDSZ szerint urnazárás után a felhasználatlan szavazócédulákat szabálytalanul semmisítették meg. A Központi Választási Iroda várhatóan szerdán dönt az óvásról.