Amerika megszigorítja a vízummentes beutazást

Vágólapra másolva!
A vízummentességet élvező államok polgárai számára is szigorítja a beutazás feltételeit az Egyesült Államok. A programhoz tartozó 27 államból érkezőknek indulásuk előtt legalább 72 órával regisztráltatniuk kell magukat. Az amerikai biztonsági szervek szerint ugyanis a terroristák nyugati állampolgárok beszervezésére törekednek, akik könnyebben juthatnak az USA területére.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok megszigorítja a vízummentes beutazás feltételeit. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter várhatóan kedden jelenti be: azoknak az utasoknak, akik a vízummentességi programhoz tartozó 27 országból érkeznek az Egyesült Államokba, indulásuk előtt legalább 72 órával on-line regisztráltatniuk kell magukat az amerikai kormánynál. A tervek szerint januártól érvényes intézkedés Amerika biztonságát hivatott szolgálni.

A 2001. szeptember 11-i merényletek után létrehozott belbiztonsági tárca - amely összefogja a terrorellenes intézkedéseket - korábban azt jelezte: az utasoknak felszállásuk előtt legalább 48 órával kell majd regisztráltatni magukat. A légitársaságok tiltakoztak a tervezett szigorítás ellen, mondván, hogy az új szabály megnehezíti majd a gyors üzleti utazásokat. A 48 óra időközben 72 órára módosult, de a tervek szerint egy regisztráció többszöri beutazásra lesz érvényes 2 éven át.

Vízummentes státust élvez Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr. Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban ezenkívül nyolc további állammal - köztük Csehországgal, Magyarországgal és Dél-Koreával - írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz való csatlakozásról.

A belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint az on-line regisztráció során ugyanazokat az adatokat kell közölni, amelyeket az utasoknak az I-94-es belépési kártyán fel kell tüntetniük, amikor az Egyesült Államok területére lépnek. Az amerikaihoz hasonló előzetes regisztrációs rendszert működtet évek óta Ausztrália. Az amerikai on-line regisztráció már idén augusztustól működni fog, de csak januártól lesz kötelező. A regisztrációt utazási irodákon, a légitársaságok weboldalain vagy amerikai kormányzati oldalakon lehet elvégezni.

Washington szerint az előzetes utasregisztrációval könnyebben kiszűrhetők lesznek azok a terroristák, akik a vízummentes országok állampolgárai. Ilyen volt például a "cipőbombás" al-Kaida terrorista, a brit Richard Reid, aki 2001 decemberében saját cipője felrobbantásával próbálkozott az American Airlines egy Párizsból a tengerentúlra tartó járatán. A francia állampolgárságú Zacarias Moussaoui, akit elítéltek a 9/11-es merényletekben való bűnrészességért, szintén vízum nélkül utazott be az Egyesült Államokba (ő lett volna a 20. merénylő, aki egy ötödik eltérített utasszállító repülőgépet irányított volna a Fehér Háznak).

A belbiztonsági minisztérium szerint naivitás azt feltételezni, hogy a vízum nélkül beutazók kisebb biztonsági kockázatot jelentenek. Washington aggódik, hogy a radikális erők megerősödhetnek Európában, amely egy Amerika elleni csapás kiindulópontja lehet. Michael Hayden, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója korábban figyelmeztetett: az al-Kaida megpróbál nyugati állampolgárokat toborozni, mert azok könnyebben az Egyesült Államokba juthatnak. Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője szerint a terrorista csoport rájött, hogy európai útlevéllel könnyebb Amerikába utazni.

Az amerikai kormány eredetileg az elektronikus utaztatási felhatalmazás kezdőbetűi után, ETA névre keresztelte volna az új on-line regisztrációs rendszert, amely azonban az ESTA nevet kapja. A spanyol hatóságok ugyanis fenntartásukat fejezték ki: így hívják a baszk szeparatista terrorcsoportot. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter hétfőn Washingtonban tárgyalt Jacques Barrot-val, az EU igazságügyi biztosával, aki további információkat kért, de amerikai források szerint elégedett volt az egyeztetésekkel.