Börtönhajók működtetésével vádolják az USA-t

Vágólapra másolva!
Hadihajókon őrzött a terrorizmus elleni háború során elfogott embereket az USA - állítják jogvédők. A Reprieve emberi jogi szervezet szerint az amerikaiak titkos bebörtönzési gyakorlatában fontos szerepet játszottak a hadihajók, ahol kihallgatták a gyakran vitatható módon elfogott embereket, akiket aztán más börtönökbe, például Guantánamóra szállítottak tovább.
Vágólapra másolva!

Úszó börtönökön tartja fogva azokat az embereket az Egyesült Államok, akiket a terrorizmus elleni háború során fogtak el - állítják jogvédők. A hajókról és a különböző országokban hasonló célra használt helyekről a Reprieve nevű jogvédő szervezet készített összeállítást. A váhatóan idén nyilvánosságra kerülő jelentésről a brit The Guardian számolt be.

A jogvédők azt állítják, hogy az USA 2001 óta legalább 17 hajót használt fel arra, hogy a fedélzetükön hallgassanak ki fogva tartottakat, akiket aztán más, meg nem nevezett helyekre szállítottak. A Reprieve szerint az USS Bataan és az USS Peleliu hajókon egészen biztos, hogy tartottak fogva terrorizmussal kapcsolatban elfogott embereket, és mág 15 hadihajóról ezt gyanítják, amelyek a Csendes-ócánon fekvő brit fennhatóság alatt lévő, de amerikaiak által is használt Diego Garcia-i támaszpont térségében teljesítettek szolgálatot.

A Reprieve-nek a USS Ashland is gyanús, amely 2007-ben a szomáliai partoknál ügyködött - tengerészeti biztonsági akciót hajtott végre, amelynek része volt feltételezett al-Kaida-tagok kézre kerítése is. Ebben az időben számos embert raboltak el szomáliai, kenyai és etióp erők, akiket rendre ki is hallgattak - feltehetően az FBI és a CIA emberei. Végül több mint száz ember tűnt el kenyai, szomáliai, etiópiai, dzsibuti börtönök és a guantánamói fogolytábor mélyén.

A jogvédők többek között a kubai szigeten fekvő amerikai támaszponton kialakított fogolytáborból kiszabadult rabok beszámolói alapján állították össze a jelentést. Egyikük azt mesélte, egy rabtársát - körülbelül 50 másik fogollyal együtt - egy amerikai hadihajón tartottak fogva, mielőtt a guantánamói fogolytáborba kerültek volna. "Mindannyiukat a hajó gyomrában tartották bezárva. A rabtársam azt mondta, olyan volt, mint egy filmben. A hajón fogva tartott embereket sokkal komolyabban bántalmazták, mint Guantánamón szokás" - idézte a rab beszámolóját a brit lap.

Clive Stafford Smith, a Reprieve jogi igazgatója szerint azért használták fel a hajókat, hogy amennyire csak lehet elrejtsák a jogsértéseket a média és a jogászok szeme elől. Az USA saját bevallása szerint 26 ezer embert tart őrizetben ítélet vagy per nélkül, és az adatok arra utalnak, hogy 2001 óta 80 ezer ember ment keresztül ezen a rendszeren - közölte Stafford Smith. A jogvédők szerint 2006 óta, amikor George Bush bejelentette, hogy felhagytak a titkolt fogolyátadásokkal, több mint 200 további ilyen eset történt.

Forrás: [origo]
USS Bataan

Egy amerikai haditengerészeti szóvivő szerint az amerikai hadihajókon nicsenek büntetésvégrehajtó intézmények, de azt elismerte a brit lapnak, hogy az elfogottak közül egyeseket hajókon tartottak fogva őrizetük első néhány napjában.

A jogvédők szerint a CIA titkos börtönöket tartott fent Thaiföldön, Afganisztánban Lengyelországban és Romániában, illetve számos rabot helyeztek szövetségeseikhez, akikre állítólag szíriai, jordániai marokkói és egyiptomi börtönökben várt kínzás.