Tüntető diákokkal csaptak össze a rendőrök Párizsban

Vágólapra másolva!
Egy rendőr megsérült, három gimnazistát pedig őrizetbe vettek hétfőn Párizsban, amikor tüntető diákokkal csaptak össze a rendőrök. A tanulók tanárok elbocsátása ellen tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

A Francois Fillon francia kormányfő és két minisztere látogatása ellen tüntető diákok és szüleik összecsaptak hétfőn a rendfenntartó erőkkel egy párizsi gimnázium épülete előtt. A diákok és szüleik azért tiltakoztak a kormánytagok látogatása ellen, mert korábban bejelentették, hogy az oktatási reform keretében megszüntetnek középiskolai tanári állásokat. Egy rendőr sérült meg, amikor a körülbelül 150 tiltakozó közül a rendőrség őrizetbe vette azt a három gimnazistát, akik megpróbáltak áttörni a biztonsági kordonon.

Francois Fillon kormányfő Xavier Darcos oktatási és Rachida Dati igazságügyi miniszter társaságában a kábítószer-fogyasztás megelőzését célzó program népszerűsítésére érkezett a XIV. kerületi Paul-Bert gimnáziumba. Az összecsapások még a delegáció érkezése előtt robbantak ki. "Nem tüntetésekkel kell rendezni a vitás témákat, a rendőrség pedig azért van, hogy a rendre ügyeljen" - kommentálta az eseményeket a helyszínen a kormányfő.

"Nem a bevándorlókat, nem a papírnélkülieket, hanem a kormányt kell kirakni" - kiabálták a rövid látogatás után távozó kormánytagok felé a tüntetők. A France 2 közszolgálati televíziónak nyilatkozó pedagógusok elmondták: provokációnak tartják, hogy éppen abba a középiskolába jönnek "propagandát" csinálni a kormánytagok, ahol több, mint egy hónapig tartott tavasszal a több, mint 11 ezer tanári állás megszüntetése miatt meghirdetett sztrájk és blokád.

Eközben a toulouse-i egyetemen több száz diák tiltakozott Valérie Pécresse felsőoktatási miniszter látogatása ellen. Az elsősorban doktorképzésben részt vevő hallgatók egy része disszertációik példányait dobálta a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak. Az egyetemi hallgatók a felsőoktatási reform ellen tüntettek, amely a kormány szándékai szerint a személyi állomány kiválasztásában és a költségvetésben is a jelenleginél nagyobb autonómiát biztosít az egyetemek vezetőségének, és alapítványokon keresztül lehetőséget teremt a magántőke bevonására a pénzhiánnyal küzdő francia felsőoktatásba. A tiltakozók szerint a reform egyenlőtlenségeket teremtene a diákok között.