Debütál az irreális szlovák médiatörvény

Vágólapra másolva!
Hétfőn lépett hatályba Szlovákiában az új médiatörvény, amely előírja, hogy minden sérelmesnek tartott cikk esetén egy azonos terjedelmű választ kell közölni, még akkor is, ha igazak az eredeti cikk állításai. A szlovák sajtó attól tart, hogy a törvény megengedhetetlen mértékű öncenzúrát kényszerít a médiára.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában hétfőn már a június elsejétől hatályos új médiatörvényhez igazodva jelentek meg az újságok. A SME című szlovák napilap szerint az új jogszabály alapjaiban ingatja meg a demokráciát.

A törvény a nyomtatott sajtót arra kötelezi, hogy bármely sérelmesnek minősített írásra a lap az eredeti közléssel azonos helyen, azonos tipográfiával és terjedelemben helyreigazítást vagy választ tegyen közzé, akkor is, ha az eredeti közlésben leírt megállapítások igazak. Ha a lap ennek nem tesz eleget, akkor 50 ezertől 150 ezer koronáig - 1600-tól 5000 euróig - terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az újságírók, szakmai szervezetek szerint a törvényhozás a sajtót a politikusok érdekeinek alárendelve olyan helyzetet akar teremteni, amely megengedhetetlen mértékű öncenzúrát kényszerít a médiára. Ráadásul és helyzetbe hozza a politikusokat, akik a válaszaikban tetszőlegesen mondhatnak megfellebbezhetetlen véleményt bármiről, akkor is, ha állításaik nem igazak.

A Robert Fico kormányának kulturális tárcája által előterjesztett törvényt a média, az ellenzék tiltakozása ellenére április 9-én fogadta el a szlovák parlament. A hétfőn megjelent lapok rendre felvetik: vajon melyik lap lesz az első áldozat, hogyan érvényesül majd az új jogszabály a gyakorlatban.