Debütál az irreális szlovák médiatörvény

2008.06.02. 12:11

Hétfőn lépett hatályba Szlovákiában az új médiatörvény, amely előírja, hogy minden sérelmesnek tartott cikk esetén egy azonos terjedelmű választ kell közölni, még akkor is, ha igazak az eredeti cikk állításai. A szlovák sajtó attól tart, hogy a törvény megengedhetetlen mértékű öncenzúrát kényszerít a médiára.

Szlovákiában hétfőn már a június elsejétől hatályos új médiatörvényhez igazodva jelentek meg az újságok. A SME című szlovák napilap szerint az új jogszabály alapjaiban ingatja meg a demokráciát.

A törvény a nyomtatott sajtót arra kötelezi, hogy bármely sérelmesnek minősített írásra a lap az eredeti közléssel azonos helyen, azonos tipográfiával és terjedelemben helyreigazítást vagy választ tegyen közzé, akkor is, ha az eredeti közlésben leírt megállapítások igazak. Ha a lap ennek nem tesz eleget, akkor 50 ezertől 150 ezer koronáig - 1600-tól 5000 euróig - terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az újságírók, szakmai szervezetek szerint a törvényhozás a sajtót a politikusok érdekeinek alárendelve olyan helyzetet akar teremteni, amely megengedhetetlen mértékű öncenzúrát kényszerít a médiára. Ráadásul és helyzetbe hozza a politikusokat, akik a válaszaikban tetszőlegesen mondhatnak megfellebbezhetetlen véleményt bármiről, akkor is, ha állításaik nem igazak.

A Robert Fico kormányának kulturális tárcája által előterjesztett törvényt a média, az ellenzék tiltakozása ellenére április 9-én fogadta el a szlovák parlament. A hétfőn megjelent lapok rendre felvetik: vajon melyik lap lesz az első áldozat, hogyan érvényesül majd az új jogszabály a gyakorlatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK