Hillary Clinton bejelentheti visszalépését

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton szenátor az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedd este beszédet tart New Yorkban legjelentősebb adományozói és támogatói előtt. Elemzők szerint bejelenti, hogy visszalép a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemből és riválisát, Barack Obamát támogatja.
Vágólapra másolva!

Barack Obama ugyanaznap este Minneapolisban várhatóan kihirdeti: elegendő küldöttet szerzett a nyár végi denveri jelöltállító konvencióra a jelöltség megszerzéséhez.

Clinton és Obama stábja állítólag vasárnap este már egyeztetett a Demokrata Párt kampányáról az előválasztási periódus utáni időszakban. A Clinton-kampány vezetőit telefonon és e-mail üzenetekben értesítették, hogy szerepük a végéhez közeledik.

Tom Vilsack egykori iowai kormányzó, aki eddig Clinton egyik legállhatatosabb támogatója volt, úgy nyilatkozott: itt az ideje, hogy a volt first lady elismerje vereségét. Mint hozzátette, Clintonnak a keddi megméretés után gyorsan Obama mögé kell állnia.

A vasárnapi Puerto Ricó-i előválasztásokról az amerikai sajtó úgy számolt be, hogy Clinton biztos győzelmet aratott, és a jelöltség sorsa eldőlt, vetélytársa javára.

Barack Obama hétfőn Detroitban kijelentette: ő és Clinton novemberben együtt fognak dolgozni. Valószínűleg az egészségügy-miniszteri posztot ajánlja fel Obama kampánystábja Clintonnak, mintegy méltóságteljes visszavonulást biztosítva számára - szivárgott ki az illinois-i szenátor környezetéből a hét végén.

A keddi előválasztási fordulóban Dél-Dakota és Montana állam lakói nyilvánítanak véleményt az elnökjelölt-aspiránsok személyéről.