Krampácsoló orosz katonák miatt tiltakozik Grúzia

Vágólapra másolva!
Grúzia bekérette az orosz nagykövetet, mert Moszkva 400 orosz katonát vezényelt vasútvonal-javításra a szakadár Abháziába. Az oroszok szerint jótékonyasági műveletről van szó, Grúzia szerint viszont ilyet nem katonákkal szoktrak csináltatni.
Vágólapra másolva!

Bekérették Oroszország nagykövetét a grúziai külügyminisztériumba hétfőn. Grúzia azért tiltakozott, mert Moszkva 400 katonát küldött Abháziába vasútvonalak javítására. A grúz vezetés ezt agressziónak minősítette, Moszkva szerint viszont a vasúti közlekedés helyreállítását célzó humanitárius műveletről van szó.

A grúz nemzetbiztonsági tanács ülése után Jekatyerina Tkeselasvili külügyminiszter közölte, hogy követelik az orosz katonák kivonását. Ez nem csak a szombaton átvezényelt egységekre, hanem azokra az alakulatokra is vonatkozik, amelyek "törvénytelenül, a Független Államok Közössége békefenntartó erejének fedezete alatt érkeznek ebbe a grúziai térségbe" - mondta. A külügyminiszter katonai intervenciónak minősítette a 400 orosz katona kivezénylését.

A vasútvonal helyreállítása javítja az emberek életkörülményeit, valamint hozzájárul a grúz és az abház fél közötti bizalom megteremtéséhez és a konfliktus rendezéséhez - mondta Vjacseszlav Kovalenko orosz nagykövet a grúziai tiltakozó jegyzék átvétele után. Grúzia szerint azonban másról van szó. "Az oroszok katonai erőt használnak a vasút helyreállítására, és ez teljes mértékben különbözik egy humanitárius művelettől" - közölte Batu Kutelia a grúz védelmi miniszter helyettese.

Oroszország háromezer katonát állomásoztat Abháziában az 1994-es tűzszüneti egyezmény alapján. Tbiliszi azzal vádolja Moszkvát, hogy a szakadár Abháziát támogatja a vitában. Oroszország növelte az Abháziában állomásozó békefenntartóinak a számát, arra hivatkozva, hogy Grúzia invázióra készül.