Elhunyt Yves Saint-Laurent francia divattervező

2008.06.02. 0:59

Hetvenegy éves korábban vasárnap este elhunyt Yves Saint-Laurent világhírű francia divattervező - közölte a Bergé-Saint-Laurent Alapítvány.

Hosszan tartó betegség után párizsi otthonában érte a halál. Yves Saint-Laurent-t a XX. század egyik legzseniálisabb divattervezőjének tartják, aki gyakran merész kreációival új irányt adott a divat világának.

Yves Saint-Laurent 1936-ban született Algériában, amely akkor francia gyarmat volt. 1957-ben vette át a Dior házat, annak alapítója, Christian Dior halálakor. Saint-Laurent és örök üzletembertársa, Bergé 1961-ben hozták létre saját divatcégüket, és már egy évvel később a "Trapézvonal"-kollekcióval megkezdték az időtlen és univerzális öltözködési elvek újrafogalmazását.

Tervezései a hatvanas években gyakran botrányszámba mentek, így például elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és a farmer anyagot az elsők között alkalmazta.

A tervező a legnagyobb szenzációt 1968 körül okozta, előbb a szmoking, majd a ballonkabát nőiesítésével, végül pedig nadrág-kreációival járult hozzá az "uniszex"-divat világméretű hódításához.

KAPCSOLÓDÓ CIKK