Vágólapra másolva!
A részleges eredmények alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több helyen is felülmúlta vele szemben álló Magyar Polgári Pártot a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon. A két szervezet a vasárnapi romániai helyhatósági választások kapcsán kampánycsend megsértésével vádolta egymást.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi választások részleges eredményei szerint Székelyföldön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg a legtöbb kulcsfontosságú vezetőpozíciót, de számos településen vetélytársa, a Magyar Polgári Párt (MPP) is erős frakcióval ott lesz a helyi tanácsokban.

A két székelyföldi megye közül Hargitában egyértelműen az RMDSZ szerepelt jobban, Székelyudvarhelyet és Csíkszeredát is RMDSZ-es polgármesterek irányítják majd, előbbit Bunta Levente, utóbbit pedig Ráduly Róbert Kálmán. Gyergyószéken az MPP szerepelt jól, Gyergyószentmiklóson pedig második fordulót rendeznek a két magyar szervezet jelöltjei között, a városi tanács pedig MPP-többségű lesz. Sepsiszentgyörgyön is szoros küzdelem alakult ki a két magyar szervezet jelöltje, az RMDSZ-es Antal Árpád és az MPP-s Csinta Samu között, a hivatalos végleges eredmények szerint a két jelölt között második fordulóra kerül sor, míg a helyi önkormányzatban a legtöbb mandátumot az MPP nyerte el.

Az MPP a románok által többségben lakott megyékben, mint például Kolozs vagy Maros megyében nem szerepelt meggyőzően, hiszen a részeredmények szerint sem a megyei önkormányzatban, sem a marosvásárhelyi és a kolozsvári városi tanácsban nem lesz önkormányzati képviselője. Az RMDSZ-nek nem sikerült visszaszereznie a marosvásárhelyi polgármesteri tisztséget, ott továbbra is Dorin Florea lesz a városvezető.

Kampánycsendsértéssel vádolják egymást

A vasárnapi romániai helyhatósági választások kapcsán kampánycsend megsértésével vádolta egymást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a vele szemben álló Magyar Polgári Párt (MPP) - írja a Népszabadság. Hargita megyében Borboly Csaba, az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltje azért nyújtott be óvást a helyi választási irodához, mert szerinte szombatra virradóan hat kápolnásfalvi fiatalember tetten érte Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármestert és helyettesét, Orbán Árpádot, az MPP udvarhelyi polgármester-jelöltjét, amint saját kezűleg tépték le az RMDSZ választási plakátjait. Az érintettek cáfolták a vádat, és rendőrségi vizsgálatot szorgalmaztak.

A vasárnap éjféli exit-poll eredmények és a szavazatok részleges összesítése alapján az RMDSZ jelöltjei több helyen is győzelmet arattak Székelyföldön a helyhatósági választásokon. Szász Jenő, az MPP elnöke ennek ellenére az MTI-nek azt mondta: pártja a romániai helyhatósági választások győztese, mivel szerinte az MPP teremtette meg a választás szabadságának jogi és intézményes kereteit.