Mohamed-karikatúrák jelentek meg Prága utcáin

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mohamed-karikatúrák jelentek meg vasárnapra virradóra néhány köztéren Prágában - jelentette a cseh elektronikus média. Az egyik karikatúra, amely a Jylland Posten dán lapban közöltekhez hasonlóan a fején bombás-turbánnal ábrázolja a prófétát, Prága Cerny Most nevű elővárosában jelent meg, ahol a csehországi muzulmánoknak imahelyük van.

Egy másik karikatúra - amely a belvárosi Florenc autóbusz-pályaudvarnál bukkant fel - Mohamedet pedofilnek minősíti - közölte a közszolgálati televízió.

A plakátok egy most készülő internetes weboldalra hívják fel a figyelmet, amelynek szerkesztői saját nyilatkozataik szerint aggódnak amiatt, hogy a szélsőségesek teret nyernek az iszlamisták köreiben. "Tán provokatív, de a szólásszabadság még mindig fontosabb!" - olvasható az egyik plakáton. "Foglalj állást, mondd el a véleményedet!" - áll egy másikon.

A Jylland Posten 2005 őszén jelentette meg a híres Mohamed-karikatúrákat, amelyeket később más országok lapjai - köztük cseh újságok is - átvettek. A muzulmánok világszerte hatalmas tiltakozó akciókat szerveztek, a zavargásokban mintegy 150 ember vesztette életét.

A mostani prágai plakátokhoz hasonlóak idén márciusban a dél-morvaországi Brnóban is megjelentek több tucatnyi helyen. A plakátok kiragasztóit a rendőrségnek nem sikerült kiderítenie, így az ügyet megoldatlanul elnapolták. A helyi muzulmánok tiltakoztak és elítélték a plakátok kiragasztását, de úgy döntöttek, hogy nem tesznek semmiféle jogi lépést az ügyben. "Nem csinálunk reklámot az ilyen embereknek" - hangzott véleményük.

A cseh rendőrség bejelentette, hogy kivizsgálja a prágai plakátügyet.