Vágólapra másolva!
Két fegyveres támadást élt túl vasárnap a szomáliai elnök, miközben repülőgépre akart szállni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának diplomatáival találkozzon.
Vágólapra másolva!

Az első támadás egy közúti ellenőrző pontnál érte Abdullahi Juszuf elnöki konvoját. A menetet biztosító etióp katonák gépfegyverekkel és gránátvetőkkel verték vissza a támadókat. Két ember életét vesztette.

Másodszor Mogadishu repülőterén próbálkoztak az elnök ellenségei, akik aknagránátokkal lőtték a létesítményt. Az elnök már a repülőgépen volt, amikor a becsapódások elkezdődtek. Ő nem, de egy utas és az Afrikai Unió egy békefenntartó katonája könnyebben megsebesült.

Abdullahi Juszuf Dzsibutiba utazott, ahol az ENSZ tanácskozást kezdett vasárnap a szomáliai polgárháborúról, amely 1991 óta dúl a kelet-afrikai országban. A központi kormány ellenfelei már közölték: nem vesznek részt a tanácskozáson, mert nekik azt ígérték, hogy humanitárius kérdésekről lesz szó, nem pedig találkozóról az ideiglenes kormányzat tagjaival. Az ENSZ főtitkárának megbízottja válaszul azt ígérte, hogy megoldja az ellentmondásos helyzetet.