Tömegpusztító fegyvereket is bevetne az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida arra szólította fel híveit, hogy vessenek be tömegpusztító fegyvereket. Ezt egy videóüzenetben közölték egy szélsőséges honlapon. Az amerikai hírszerzés szerint azonban hiába a felszólítás, hogy vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvereket vessenek be a szélsőséges iszlamisták, nincsenek adatok arról, hogy a terrorszervezet ilyen eszközökhöz jutott volna.
Vágólapra másolva!

Tömegpusztító fegyverek bevetésére szólítja fel híveit az al-Kaida új videó-üzenetében - közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kedden.

Az iszlamista internetes portálokat ellenőrző központ, a SITE szerint a nemzetközi terrorista hálózat Nukleáris háború: a végső rettegés címmel május 25-én tett fel az al-Ehlaasz című portálra egy 39 perces filmet. Ebben a következő hallható: "Számunkra elfogadható sok ember megölésének gondolata és az emberi áldozatok tömegpusztító fegyverek alkalmazásából származhatnak".

Richard Kolko, az FBI szóvivője megerősítette: az al-Kaida azt szorgalmazza, hogy az iszlamista erők biológiai, vegyi és nukleáris fegyverekkel támadják meg a Nyugatot. A szóvivő szerint e videóban nincsen semmi rendkívüli, és az információt rutineljárás keretében továbbították az Egyesült Államok valamennyi rendőri egységének.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai hírszerzési tisztségviselő kijelentette, hogy nincs bizonyíték közvetlen fenyegetettségre, vagy arra, hogy az al-Kaida tömegpusztító fegyvereket szerzett. Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője legutoljára május 18-án jelentkezett egy neki tulajdonított felvétellel, amelyen nekitámadt az Izrael alapításának 60. évfordulóján részt vevő nyugati vezetőknek, és közölte: a muzulmánok nem adnak fel egy hüvelynyit sem Palesztinából.