Obama elismerte auschwitzos tévedését

Vágólapra másolva!
Nagybátjya részt vett az auschwitzi haláltábor felszabadításában - mondta az amerikai elnökjelöltségre pályázó Barack Obama az amerikai frontharcosok emléknapján. A republikánusok gyorsan figyelmeztették, hogy a haláltábort a szovjetek szabadították fel. Obama szóvivője szerint az illinoisi szenátor tévesen utalt Auschwitzra, nagybátyja valóban Buchenwaldnál harcolt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Barack Obama kedden elismerte: tévedett, amikor arról beszélt, hogy nagybátyja segített felszabadítani az auschwitzi koncentrációs tábort. Arra, hogy a leghírhedtebb lágert a szovjet csapatok szabadították fel, a republikánusok emlékeztették.

Az illinoisi szenátor nagybátyja, Charlie Payne a buchenwaldi tábor felszabadításában vett részt, és tévesen utalt Auschwitzra, amikor egy családtagja katonai hősiességéről beszélt előző nap, a volt amerikai frontharcosok emléknapján - magyarázta az elszólást Obama kampányszóvivője, Bill Burton. A republikánus párt nemzeti bizottsága azonnal lecsapott az elszólásra.

Charlie Payne, Obama anyai nagyanyjának fivére a 89. gyalogsági hadosztály katonája volt, egysége 1945. április 4-én foglalta el Ohrdrufot, Buchenwald egyik altáborát. Auschwitzban több mint egymillió zsidót öltek meg, a többségüket elgázosították. Buchenwald elsősorban kényszermunka-tábor volt, itt, becslések szerint 56 ezren haltak meg.