Hűnek hitt volt szóvivője bírálja Busht

Vágólapra másolva!
Sokakat meglepett Scott McClellan, George Bush amerikai elnök volt szóvivője, aki új könyvében hevesen kritizálja az elnököt. A közreadott részletekben az iraki háború elindítását és a Katrina hurrikán pusztítására adott reakcióját rója fel egykori felettesének. Más volt szóvivők szerint McClellan annak idején nem jelezte most megírt aggályait, volt, aki szerint úgy ír Bushról, mint egy balos blogger.
Vágólapra másolva!

Keményen bírálja George Bush amerikai elnököt a Fehér Ház egykori szóvivője a könyvesboltokban jövő héttől megvásárolható visszaemlékezéseiben. Scott McClellan, aki 2003 júliusa és 2006 áprilisa között töltötte be a tisztséget, azt állítja, hogy George Bush nem volt nyílt és őszinte Irakot illetően.

Az elnök szerinte egy szükségtelen háborút akart eladni propagandával, ráadásul az elindítása ugyanolyan súlyos stratégiai hibának bizonyult, mint a következményekre való felkészületlenség. McClellan a washingtoni sajtót is kritizálja, amely teljes mellszélességgel a kormány mellé állt a háború felvezetésében.

McClellan felemlegeti a New Orleanst 2005-ben letaroló Katrina hurrikánt is. Szerinte a természeti csapásnál már csak az volt nagyobb katasztrófa, ahogyan a Fehér Ház kezelte az ügyet, és Karl Rove-t, Bush egyik volt vezető tanácsadóját teszi felelőssé azért a fotóért, amelyen az elnök az Airforce One fedélzetéről szemléli a pusztítást. "Ezt követően a Fehér Ház egy héten át csak a cáfolattal foglalkozott."

A 40 éves McClellant sokan Bush egyik leglojálisabb munkatársának tartották. Az egykori szóvivő azt állítja, hogy jelenleg is csodálja az elnököt, csak az a baj, hogy éppen legfőbb tanácsadói szolgálták rosszul őt.

A Fehér Ház egyelőre nem nyilatkozott a könyvről, arra hivatkozva, hogy még nem olvasták. Bush egy másik volt tanácsadója, Frances Townsend, aki most a CNN-nek dolgozik, azt mondta az amerikai hírcsatornának, hogy szerinte az elnöki tanácsadóknak mindig jelezniük kell, ha aggodalmaik vannak a követett politikával kapcsolatban. McClellan azonban egy alkalommal sem szólt. A könyvvel kapcsolatban Townsend azt mondta, "öncélú, álnok és amatőr". Karl Rove szerint McClellan könyve olyan, mintha egy "balos blogger" írta volna.

A CNN felidézi Bush McClellan 2006-os távozásakor mondott szavait: "Egy nap ő és én majd Texasban hintaszékben himbálózva emlegetjük a régi szép, szóvivőként töltött napjait. Biztosíthatom önöket, ugyanúgy érzek majd iránta, mint most, és nyugodtan mondom Scottnak, hogy jó munkát végzett."