Rabszolgaként tartott öt nőt egy cseh szektavezér

Vágólapra másolva!
Öt nőt tartott rabszolgaként egy idős szektavezér Csehországban: az asszonyokat teljesen befolyása alá vonta, megszerezte vagyonukat, majd építkezésen és saját földjén dolgoztatta őket. A szakértők szerint alig kaptak enni, egyiküket később elmegyógyintézetbe is záratta. A magát szellemi vezérnek tartó 74 éves férfi hosszú börtönbüntetést kaphat.
Vágólapra másolva!

Több mint húsz évig rabszolgasorban tartott, keményen dolgoztatott és éheztetett öt asszonyt egy most 74 éves férfi Dél-Morvaországban - közölte szerdán a cseh rendőrség, amely mintegy két évig dolgozott az ügy felgöngyölítésén. A befolyása alá került asszonyokat

A férfi népi gyógyítóként ismerte meg az asszonyokat, életük nehéz szakaszaiban - például férjük halála vagy válás után - nyerte meg őket, és teljesen a befolyása alá kerültek. Felajánlotta nekik, hogy költözzenek hozzá, segít nekik, majd később arra is rávette őket, hogy vagyonukat minden ellentételezés nélkül ráírják. Ügyelt arra, hogy a szerződések törvényesek legyenek, ezért mindent jegyzővel hitelesített.

A férfi szellemi vezér, szektavezető szerepében tetszelgett, magát vezérnek, feleségét pedig királynőnek szólítatta. A befolyása alá került asszonyokat Dél-Morvaországban lévő szőlőjében, illetve egy luxuspanzió építésén dolgoztatta. A napi 12 órás kemény munkáért a nők alig kaptak enni, s rendszeresen kukáztak. "Szakértői vélemények szerint táplálkozásuk a koncentrációs táborok foglyaiéhoz hasonlítható" - jelentette ki Oldrich Kríz, bűnügyi szakértő.

A zavaros ügy két éve került a hatóságok látókörébe, amikor az egyik asszonyt az építkezésen meglátogatta a lánya. A nő és a szektavezér között ezután megromlott és elmérgesedett a viszony, mire a férfi elmegyógyintézetbe záratta őt. Az asszony itt elmesélte esetét az egyik ápolónőnek, aki erről tájékoztatta a rendőrséget. Ha a fanatikus szektavezért bűnösnek találják, akkor akár 12 évi börtönbüntetéssel is sújthatják.

A nyugdíjas férfi a csehországi Grál Mozgalom vezetőjének mondta magát, de a mozgalom elhatárolódott tőle, viselkedése szerintük teljes mértékben ellentétes mozgalmunk tanaikkal.