Tízezreket telepítenek ki a szecsuani földrengéstó alól

Vágólapra másolva!
Földcsuszamlások nyomán kialakult földrengéstótól féltik kínaiak százezreinek életét, ezért 150 ezer embert kitelepítettek a Csian folyó mellől. A Tangcsiasan tó úgy alakult ki, hogy a földrengés keltette földcsuszamlások elzárták a Csian folyó medrét. Az így kialakult gát 752 méter magas. 150 millió köbméter víz fenyegeti a folyón lejjebb élőket.
Vágólapra másolva!

Több mint 150 ezer embert telepítettek ki a délkelet-kínai Szecsuanban a Csian folyó (Jianhe) mellől. Az intézkedést elővigyázatosságból rendelték el, mivel a folyón a május 12-i pusztító erejű földrengés nyomán kialakult földcsuszamlások - elzárva a medret - egy tavat alakítottak ki. A Tangcsiasan (Tangjiashan) földrengéstó előtt egy 752 méter magas természetes gát képződött. A csapadékos idő miatt a helyzet egyre kritikusabb, naponta átlagosan egy méterrel nő a tó vízszintje, jelenleg 150 millió köbméternyi víz fenyegeti az alacsonyabban fekvő településeket Pejcsuan (Beichuan) járásban.

A térségben összesen 35 ilyen tó alakult ki, de a Tangcsiasan a legnagyobb. Ha a gátjának egyharmada szakadna át, akkor 33 településről 158 ezer embernek kellene elhagyni otthonát. A gát felének átszakadása 1,2 millió ember életét veszélyeztetné, teljes gátszakadáskor pedig közel 1,3 millió embert kellene kitelepíteni - közölte tó közvetlen szomszédságában fekvő Mianjang (Mianyang) helyettes polgármestere. Lin Hszin (Lin Xin) szerint a teljes gátszakadás kevésbé valószínű, de a lehető legrosszabbra is fel kell készülniük.

A szerdai adatok szerint 68 109 halálos áldozata volt a két héttel ezelőtti földrengésnek. Kuo Vej-min (Guo Weimin) kormányszóvivő szerint 24 óra alatt ezerrel emelkedett a halálos áldozatok hivatalos száma. A keddi hivatalos adatok szerint 20 790 embert eltűntként tartanak nyilván. A sebesültek száma megközelíti a 362 ezret, ötmillióan pedig földönfutóvá váltak.

Az ázsiai ország középső részét sújtó esőzések következtében több mint húszan haltak meg. Kujcsou (Guizhou) tartományban 18-an vesztették életüket, tucatnyi ember eltűnt, 166 megsérült, 4600-at pedig ki kellett menekíteni, amikor a víz elöntötte a tartományi székhely, Kujjang (Guiyang) egyes részeit. Hupej (Hubei) tartományban három ember halt meg - jelentette kedden az Új-Kína hírügynökség.