Menekülttáborokat nyitnak Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
Hét menekülttábort létesítenének országszerte Dél-Afrikában, hogy megfelelő lakhelyet biztosítsanak az idegengyűlölet elől menekülő bevándorlóknak. Az országban május első felében harapóztak el az erőszakos cselekmények a más afrikai országból érkezett vendégmunkásokkal szemben. A támadásokban 66 ember vesztette életét és 650-en sebesütek meg.
Vágólapra másolva!

Menekülttáborokat állítanak fel Dél-Afrikában az idegengyűlölet elől menekülő vendégmunkások számára. Országszerte hét tábort jelöltek ki a hatóságok, az erőszakos cselekmények miatt eddigi lakhelyeiket elhagyni kényszerülő bevándorlóknak. A táborokban összesen 70 ezer embert tudnak majd elhelyezni.

Nemzetközi segélyszervezetek ellenzik a döntést, szerintük az országban nincs meg a megfelelő tapasztalat az ilyen táborok működtetésére, és félő, hogy hosszú évekig gondot okoznak majd ezek a félig ideiglenes lakhelyek. Az eddig elmenekült, magukat ideiglenes szállásokon meghúzó emberek életkörülményei azonban egyre rosszabbodnak, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint tüdő- és bélfertőzés terjed a Johannesburg közeli zsúfolt menekültszállásokon.

A május első felében kitört, Zimbabwéből és más afrikai országból érkező bevándorlók elleni erőszakos cselekményekben 66 ember vesztette életét, több mint 650-en sebesültek meg, és nyolcvanezren menekültek el otthonaikból. A belbiztonsági minisztérium szerint a hatóságok 1300 embert vettek őrizetbe, és külön bíróságokat állítottak fel, hogy kezeljék az ügyeket - írja a BBC News.

Az erőszak Johannesburg Alexandra nevű negyedében tört ki, amely a város leggazdagabb részeinek közelében fekszik, de azóta az ország kilenc tartományából hétben is fellángoltak az indulatok. Sokan Zambiába, Botswanába, Mozambikba menekültek. Csak az utóbbi országba 27 ezren menekültek a Nemzetközi Vöröskereszt szerint.