Lemondását lebegteti a dalai láma

Vágólapra másolva!
Ha nem sikerül Tibetben úrrá lenni az erőszakon, kénytelen vagyok lemondani - nyilatkozta a dalai láma a Financial Timesnak. A keményvonalas tibetiek egyre kevésbé hisznek a dalai láma békés stratégiájában - indokolta kijelentését.
Vágólapra másolva!

"Ha nem sikerül úrrá lenni az erőszakon, akkor nem marad más választásom, mint lemondani" - jelentette ki dalai láma, a tartomány 72 éves vallási vezetője. A dalai láma a brit Financial Timesnak adott interjút. Ebben azzal indokolta kijelentését, hogy a radikálisabb tibetiek egyre kevésbé hisznek az ő stratégiájában, amelynek célja a békés párbeszéd révén biztosított autonómia.

A dalai láma néhány napja a BBC Radio 4 adásának adott interjút. Ennek során többször is szóba került Tibet függetlensége, amire rendszeresen azt mondta, nem akarja, hogy Tibet különváljon Kínától. "Előbb vagy utóbb tárgyalóasztalhoz kell ülnünk a kínai kormánnyal, úgyhogy a függetlenség és a különválás szóba se jöhet" - mondta. Szerinte az autonómia lehet az arany középút.

A Kínával szembeni keményebb fellépést szorgalmazó híveivel kapcsolatban azt mondta, üdvözli az eltérő véleményt és a kritikát. Elismerte ugyanakkor, hogy létezik belső ellenzéke, akik nagyon kritikusak az általa képviselt hozzáállással, de egyelőre tudja kezelni őket. "Csakhogy ha hosszabb ideig nem történik előrelépés Tibet ügyében és a könyörtelen elnyomás folytatódik, ami további frusztrációt okoz, akkor egyre többen lesznek, akik így vélekednek majd."

A kínai kormány azzal vádolja a dalai lámát, hogy ő szervezte a márciusban Tibetben kitört, halálos áldozatokal járó zavargásokat. A vallási vezető ezt tagadja.