Felakasztják Nagaszaki polgármesterének gyilkosát

Vágólapra másolva!
Halálra ítélték hétfőn Nagaszaki polgármesterének gyilkosát. A férfi előre eltervezte a gyilkosságot, az ítélet után pedig azt mondta, elfogadja, hogy felakasztják.
Vágólapra másolva!

A 60 éves Siroo Tecuját, a legnagyobb japán bűnszövetkezet, a Jamagucsi-gumi tagját bűnösnek találta a nagaszaki kerületi bíróság Ito Ikcso polgármester 2007. április 17-i meggyilkolásában. Itót fényes nappal, választási kampány idején lőtték le, amikor a meggyőződéses pacifista hírében álló polgármester negyedik mandátumáért szállt harcba. A bíróság megállapította, hogy Siroo már akkor eldöntötte, hogy megöli Itót, amikor a polgármester bejelentette indulását a választásokon. A férfi azért tervezte el a gyilkosságot, mert konfliktusa volt a helyi önkormányzattal egy közlekedési baleset utáni kártérítés ügyében.

Az eset valósággal sokkolta a japán közvéleményt. Az ügyész vádbeszédében "terrorista cselekménynek" nevezte a gyilkosságot, amelynek az volt a célja, hogy "Japán történelmében példa nélkül álló módon szabotáljon egy választást". Japánban a lőfegyverrel való gyilkosságok ritkák, mivel rendkívül szigorúan szabályozzák a fegyverviselést. Ugyanakkor a politikus elleni, gyakran a szervezett alvilággal kapcsolatban álló szélsőjobboldali aktivisták által elkövetett merényletek elszaporodtak a második világháború vége óta.

Már 1990-ben Ito elődét, Motosima Hitosit súlyosan megsebesítették, miután egy nyilatkozatában a néhai Hirohito császár második világháborús felelősségéről beszélt. 2002-ben egy ultra-nacionalista halálra szúrta Isii Koki ellenzéki képviselőt, aki a korrupció elleni erőteljes állásfoglalásairól híresült el. Siroo a per során kijelentette: elfogadja, hogy bűnéért felakasszák. Japánban jelenleg több száz halálra ítélt várja ítéletének végrehajtását.