Megkezdődött a vajdasági parlamenti választás második fordulója

Vágólapra másolva!
Vasárnap tartják a vajdasági parlamenti választás második fordulóját. A Magyar Koalíció 11 helyen versenyez.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött vasárnap reggel a vajdasági parlamenti választás második fordulója, amelyen eldől, hogy milyen lesz az összetétele az egyetlen szerbiai autonóm tartomány parlamentjének.

A 120 tagú vajdasági törvényhozás felét - listás szavazással - már május 11-én megválasztották, a másik 60, egyéni jelöltek által megpályázható hely azonban nem kelt el, mivel az első körben sehol sem született abszolút - 50 százalék plusz 1 szavazatos - győzelem. Most az két jelölt mérkőzik meg egymással, aki a két legjobb eredményt érte el két héttel ezelőtt.

A második fordulóba a Boris Tadic demokratái és a G 17 Plus alkotta Az európai Vajdaságért nevű szövetség juttatta be a legtöbb jelöltet: 51-et. A radikális pártnak 39 tagja van még versenyben.

A három tagú Magyar Koalíció 11 helyen versenyez, a Vojislav Kostunica nevével fémjelzett nacionalistáknak, illetve a szocialisták és a nyugdíjasok pártja alkotta tömörülésnek 4-4 jelöltje van, a tartományi szociáldemokraták által vezetett Együtt a Vajdaságért koalíciónak pedig 2.

A liberálisok 1, különböző párton kívüli polgári csoportok 8 jelölttel bírnak. Ami a versenyben maradt magyarokat illeti, ők 10 helyen a demokratákkal, 1 helyen pedig a radikálisokkal mérik össze erejüket.

A 60 választási körzet közül 31-ben azt kell eldönteniük a szavazóknak, hogy demokrata vagy radikális képviselőt akarnak-e. A vajdasági parlament már megválasztott felében a demokrata tábornak 23, a radikálisoknak 20, a Magyar Koalíciónak és a szociáldemokrata vezetésű tábornak 5-5, Kostunica táborának 4, a szocialista-nyugdíjas szövetségnek pedig 3 képviselője van.