Fegyverraktárakat számoltak fel a szövetségesek Szadrvárosban

Vágólapra másolva!
Egy májusi megállapodás értelmében az amerikai-iraki katonák incidens nélkül vonták ellenőrzésük alá Bagdad síiták lakta negyedét, ahol öt nap alatt 38 fegyverraktárra bukkantak. Az egyezmény célja volt, hogy megfékezzék az erőszakot a kétmilliós Szadrvárosban.
Vágólapra másolva!

Legalább 38 titkos fegyver- és lőszerraktárra bukkantak az iraki katonák a bagdadi Szadrvárosban azóta, hogy egy héttel ezelőtt bevonultak az iraki főváros északkeleti, síiták lakta negyedébe - közölte vasárnap az országban állomásozó amerikai erők parancsnoksága. Csak szombaton közel 360 darab AK-47-es gépkarabélyt, 12 egyéb géppisztolyt, harckocsi-elhárító aknákat, RPG rakétavetőket és hozzájuk való lövedékeket találtak - olvasható az amerikai közleményben. A fegyvereket egy mecsetben és egy kórházban rejtették el a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok milicistáinak fellegváraként ismert negyedben.

A katonák először május 19-én, hétfőn hatoltak be - incidens nélkül - Szadrváros déli részébe, majd csütörtökön ellenőrzésük alá vonták a 27 négyzetkilométeres városnegyed egészét. A Békeművelet nevű akció a szadrista mozgalom jóváhagyásával ment végbe. Május 10-én ugyanis azzal a céllal kötöttek megállapodást, hogy megfékezzék az erőszakot a kétmilliós negyedben.

Az egyezmény a szadrista milícia és az amerikai-iraki katonaság hétheti, közel ezer halálos áldozatot követelő harcainak vetett véget, amelyek helyi lakosok ezreit késztették menekülésre, és háborús övezetté tették Szadrváros egyes szektorait. A feszültség azonban még nem múlt el, Szadr hívei többször is túlkapásokkal vádolták a kormányerőket.

Az amerikai katonák és az iraki biztonsági erők egyre több információt kapnak a lakosságtól, amelynek révén 270 titkos fegyverraktárt fedeztek fel március óta - mondta vasárnap mondta Patrick Driscoll ellentengernagy. Az amerikai hadsereg szerint a múlt héten négy év óta a legalacsonyabb szintre esett vissza az erőszakcselekmények száma: 70 százalékkal kevesebb az incidens azóta, hogy az amerikai hadsereg 2007 februárjában kiterjedt offenzívát indított Bagdadban és az ország több térségében.