Harmincötezeren kerültek menekülttáborba Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
A dél-afrikai rendőrség vasárnapi adatai szerint eddig 35 ezer fekete-afrikai bevándorló került menekülttáborba a két hete tartó bevándorlóellenes zavargások során. Az erőszakcselekmények következtében eddig ötvenen haltak meg, a rendőrség pedig 580 személyt állított elő. A dél-afrikai lapok a zavargások miatt már az államfő lemondását követelik.
Vágólapra másolva!

Több mint 35 ezerre nőtt a dél-afrikai idegengyűlölők erőszakcselekményei elől védett központokba menekült bevándorlók száma - közölték vasárnap a dél-afrikai rendőrség illetékesei. A Nemzetközi Vöröskereszt dél-afrikai szóvivője szombaton meg 25 ezer menekültről beszélt, de egy vasárnapi hivatalos bejelentés szerint tízezer további bevándorló érkezett azóta a fokvárosi menekülttáborba.

Legalább ötven ember esett halálos áldozatául az idegengyűlölők támadásainak az utóbbi két hét folyamán a Dél-afrikai Köztársaságban, a legtöbben Johannesburgban, az ország gazdasági életének központjában - közölte vasárnap a helyi rendőrség. A hatóságok eddig 580 személyt vettek őrizetbe az erőszakcselekmények feltételezett elkövetői közül a Johannesburgot és a fővárost, Pretoriát magába foglaló Gauteng tartományban.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetői nagygyűléseket szerveztek vasárnapra, hogy megpróbálják lehűteni a kedélyeket, lebeszélni az erőszakról a lakosság arra hajlamos rétegeit. Jacob Zuma, a szervezet vezetője is kiáll a tömeg elé a Johannesburgtól keletre fekvő Springsben, a két héttel ezelőtt kezdődött bevándorlóellenes zavargások egyik gócpontjában. A tervek szerint a zavargások kezdete óta először mond beszédet Thabo Mbeki államfő is.

Lassan reagáltak

Sokan bírálják az ANC-t és az államfőt, amiért lassan reagál az idegenellenes erőszakra, és nem tudja leküzdeni a szegénységet, amelyet sok megfigyelő a vérontás fő előidézőjének tart. A dél-afrikai lapok némelyike már egyenesen Mbeki elnök lemondását szorgalmazta vasárnapi írásaiban amiatt, hogy az államfő a zavargások súlyos mérlege ellenére sokáig tétlen maradt. A The Sunday Times "Elnök úr, ideje távozni!" című cikket közölt főoldalán. A lap szerint ez a legsúlyosabb válság, amelyet a dél-afrikai ország átélt az apartheid bukása óta. A The Sunday Independent etnikai tisztogatásnak minősítette a történteket.

A dél-afrikai idegenforgalmi irodák attól tartanak, hogy a dél-afrikai gazdaság egyik sarokkövének tekintett ágazat megsínyli a zavargásokat, A szakemberek az idegenforgalom fellendülésére számítottak a Dél-afrikai Köztársaságban rendezendő 2010-es labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban, de a történtek után bizonytalannak látják az ágazat közeljövőjét.

Két hete tart

A bevándorlóellenes támadások május 11-én, Johannesburg Alexandra kerületében kezdődtek, majd átterjedtek számos más városra, köztük Durban indiai-óceáni kikötőre és Fokvárosra, az afrikai állam idegenforgalmi központjára is. Az ország kilenc tartománya közül hétben érték már támadások a bevándorlókat.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a zavargások állítólag amiatt törtek ki, mert a helyi lakosság a bevándorlókat tartja első számú felelősnek az országban uralkodó nagyarányú munkanélküliségért, a lakáshiányért és az egyre jobban elharapódzó bűnözésért. A két hete kezdődött zavargások miatt az államfő 14 év után először a hadsereget is mozgósította.