Lehallgatási botrány a Deutsche Telekomnál

Vágólapra másolva!
Európa egyik legnagyobb és legtekintélyesebb távközlési társaságát, a Deutsche Telekomot érintő, példa nélkülinek minősített lehallgatási botrányról számolt be szombaton a Der Spiegel internetes kiadása.
Vágólapra másolva!

A hetilap szerint a vállalat saját felügyelő bizottságainak, menedzsereinek, továbbá a Deutsche Telekommal foglalkozó német újságíróknak és a velük kapcsolatban álló személyeknek vonalas, illetve mobiltelefon-beszélgetéseit figyeltette meg, s az adatokat - egyebek között a személyekre, a beszélgetés tartalmára és hosszára vonatkozóan - egy berlini tanácsadói céggel értékeltette ki.

A lehallgatások 2005-ben és 2006-ban történtek, amit a társaság mostani vezetősége elismert. Értesülések szerint René Obermann elnök maga tájékoztatta a bonni államügyészséget és kérte a botrány haladéktalan és teljes kivizsgálását.

A lehallgatások célja és általában az egész ügy egyelőre meglehetősen átláthatatlan, de a Der Spiegel szerint több százezer telefonösszeköttetés lehallgatásáról, illetve a velük kapcsolatos adatok kiértékeléséről van szó. A történtek kapcsán a Deutsche Telekomnál már jóval korábban megkezdődtek a belső vizsgálatok. A Der Spiegel szerint a bonni hatóságok hivatalos vizsgálat megindítását tervezik. A lehallgatásokról tájékoztatták a kancellári hivatalt és a pénzügyminisztériumot is.

Az elmúlt hónapokban több - elsősorban az élelmiszer-kereskedelem területén dolgozó - német cégről, köztük a Lidlről, az Edekáról, a Plusról és az Aldiról derült ki, hogy munkatársaikat törvénytelen eszközökkel figyeltették meg.

Az [origo] a Magyar Telekom-csoport tagja.