Tízezer eurós kártérítésre ítélték a portugál kormányfőt

Vágólapra másolva!
Újságírónak okozott erkölcsi kár miatt tízezer eurós pénzbírságra ítélte a portugál miniszterelnököt a lisszaboni fellebbviteli bíróság.
Vágólapra másolva!

José Antonio Cerejo, a Público című napilap újságírója még 2001-ben emelt panaszt José Sócrates ellen. Sócrates, aki abban az időben a környezetvédelmi miniszteri posztot töltötte be, egymillió eurós támogatást ítélt oda a Fogyasztóvédelmi Szövetségnek (DECO). Az újságíró szerint a DECO "nagyon közel áll" a portugál szocialistákhoz, és politikai megfontolások miatt részesült kedvezményben.

Sócrates levelet írt a napilapnak, és ebben hozzá nem értéssel vádolta meg Cerejót, aki szerinte "az újságírástól távol eső érdekeket szolgál". Cerejo úgy ítélte meg, hogy a levél aláásta szavahihetőségét, mint a közvéleményt tájékoztató újságíróét, ezért beperelte Sócratest.

A lisszaboni fellebbviteli bíróság kimondta: Sócrates levelével kételyeket ébresztett az újságíróval szemben, amivel megnehezítette, hogy hivatalos forrásokból információkhoz jusson. Cerejo szerint az ítélet azt bizonyítja, hogy "a politikusok nem mindig maradnak büntetetlenek", és kudarcba fulladt Sócratesnek az újságírók megfélemlítését célzó stratégiája.

José Sócrates bejelentette, hogy a legfelsőbb bíróságnál fellebbezi meg a május 15-én kihirdetett ítéletet.