Robbanószert találtak egy svéd atomerőmű két dolgozójánál

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették szerdán Svédországban egy atomerőmű két dolgozóját, mivel egyikük megpróbált robbanószert becsempészni az erőmű területére. Az erőmű üzemeltetői szerint szó sem volt robbanóanyagról, és a reaktor sem volt veszélyben.
Vágólapra másolva!

A két svéd férfit, egy külföldi cég alkalmazottjait, akik hegesztőként dolgoztak az Oskarshamn nukleáris erőmű egyik - karbantartás miatt nem működő - reaktoránál, szándékos károkozás előkészületével gyanúsítják.

Egyiküknél triaceton-triperoxidot (TATP), egy rendkívül robbanékony, könnyen beszerezhető vegyi anyagokból házilag is előállítható szert találtak az atomerőmű területére való beléptetésnél egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során. Ilyen szert használt Izraelben több palesztin öngyilkos merénylő és ugyanilyen anyag volt Richard Reidnél, a "cipőbombásként" elhíresült brit férfinál.

Az oskershamni atomerőmű üzemeltetői túlzónak nevezték híradásokat, szerintük csak annyi történt, hogy robbanóanyag nyomait mutatták ki az erőmű területén dolgozó egyik külsős dolgozó táskáján. Az atomerőmű biztonsága a közlés szerint nem forgott veszélyben. Szerda délután mindenesetre több száz rendőr kezdte meg nyomkereső kutyákkal az erőmű területének átfésülését.

Svédországban három atomerőmű működik, ezek együttes termelése a skandináv ország áramfogyasztásának a felét fedezi.