Nem hatott az iskolai felvilágosítás a cseh nőkre

Vágólapra másolva!
A cseh nőknek jóval több szexuális partnerük van életük során, mint az európai átlag - ezt mutatja egy most nyilvánosságra hozott országos felmérés eredménye. A kutatásban részt vevő pszichológus szerint az iskolai felvilágosítás nem eléggé hatékony, mert a cseh nők 38 százaléka elismerte: nem védekezett sehogyan sem az első aktus idején.
Vágólapra másolva!

Több mint tíz szexuális partnere volt életében a cseh nők 12 százalékának, míg 16 százalékuk megelégedett egyetlen partnerrel - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét most hozták nyilvánosságra Prágában. A cseh nők szexuális életéről szóló, tavaly ősszel készített átfogó felmérésben több mint ezer 15 és 50 év közötti nőt kérdeztek meg. Csehországban egy nőnek életében átlagban 6,5 szexuális partnere van, míg például Franciaországban ez a szám 3,5.

"A felmérés eloszlatta azt a tévhitet, hogy a cseh lányok igen korán - már 13-14 éves korukban - szexuális életet kezdenek. A mi eredményünk szerint a nők 76 százaléka 15-18 éves korban közösült először. Legtöbb esetben 17 és 18 éves korban" - mondta Petr Weiss pszichológus, amikor ismertette a felmérésről készített tanulmányt. A cseh lányok 27 százaléka 17, 22 százaléka 18 évesen közösült először, olvasható a tanulmányban.

A prágai Szexológiai Intézet munkatársa munkatársa szerint veszélyes, hogy az intenzív felvilágosítási kampány ellenére a nők 38 százaléka beismeri, hogy az első közösülés idején sehogyan sem védekezett a nem kívánt terhesség ellen. "Ismét megmutatkozott, hogy ezen a területen az iskolai oktatás nem eléggé hatékony. Új módszereket kell keresni" - jelentette ki Weiss, megjegyezve: csak a nők egytizede nyilatkozta azt, hogy a szükséges információkat a szexről az iskolában szerezte be.

A pszichológus ennek ellenére úgy látja, hogy a cseh nők a szex területén kezdenek óvatosabbak lenni. A felmérés szerint Csehországban csökkenőben van a nem kívánt terhességek megszakításának száma. Míg a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején évi 100 ezer volt a művi terhességmegszakítások száma, ez mára az egynegyedére csökkent.

"Tavaly 24 ezer terhességmegszakítást végeztek az országban. Néhány ezer eset azonban a külföldiek számlájára írható. A lengyel nők például gyakran jönnek ilyen esetekben Csehországba, mert náluk ezzel komoly problémák vannak" - mondta el Weiss.