Egyezségre jutottak a libanoni viszálykodók

Vágólapra másolva!
Véget érhet a Libanont másfél éve megbénító belpolitikai viszály. A kormány és az ellenzék küldöttei katari tárgyalásaikon megegyeztek, hogy az ellenzék helyet és vétójogot kap a kormányban, cserébe lehetővé teszi az elnökválasztás megtartását.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak egymással a rivális libanoni politikai erők vezetői a közel-keleti országot másfél éve megbénító és a polgárháború szélére taszító belpolitikai válság rendezéséről. Az amerikai támogatást élvező bejrúti kormányzat és a Hezbollah síita szervezet vezette ellenzék képviselői szerdára virradóra, az arab közvetítéssel Dohában rendezett Libanon-közi tárgyalások hatodik napján jutottak egyezségre. A megállapodást hivatalosan szerda délelőtt hozzák nyilvánosságra.

A kormánykoalíció egyik képviselője szerint beleegyeztek abba, hogy az ellenzék kapjon vétójogot a kabinetben - amit már régóta követelnek. A megállapodás révén a bejrúti törvényhozás megválaszthatja köztársasági elnöknek Michel Szulejman tábornokot, a hadsereg főparancsnokát, és jövőre új parlamenti választásokat írnak ki. Az államfői poszt tavaly november óta üres a belpolitikai viszály miatt. A dohai tárgyalásokon részt vevő küldöttek szerint a parlamenti szavazásra már csütörtökön sort keríthetnek.

Az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah májusban fokozott nyomást gyakorolt a kormánykoalícióra azzal, hogy fegyveres akciókba szólította híveit kormánypárti csoportok ellen. Az összetűzésekben 81 ember halt meg. Az 1975-1990 közötti polgárháború óta ez volt a legsúlyosabb belső konfliktus Libanonban, és kiélezte a feszültséget a Hezbollah síita hívei, valamint a kormánykoalíció mögött felsorakozó drúzok és síiták között.