Túl agresszív nádfélétől féltik a biobenzin-termelőket

Vágólapra másolva!
Mivel a bioüzemanyagnak szánt kukorica és pálma ára jelentősen megnőtt, a befektetők más növények felé fordulnak. A bioüzemanyagok második generációját a nád- és a fűfélék képezik. Biológusok és botanikusok szerint azonban ezek gyomnövények, amik ellephetik a környező farmokat és termőföldeket is.
Vágólapra másolva!

Élelmiszernövények helyett gyomnövények felé fordult a bioüzemanyagok gyártásába fektetők jelentős része. Az elmúlt években ugyanis felment a kukorica és a pálma ára a boiüzemanyagoknak köszönhetően, ezért a befektetők és a politikusok a zöld energia második generációját kezdték el támogatni. Ezek olyan vad növények, nádfélék, fűfélék, amelyek fogyasztásra alkalmatlanok, bioüzemanyagnak viszont elvileg kiválóak - írta a The New York Times.

A lap által megkérdezett biológusok és a botanikusok szerint azonban a bioüzemanyagok készítése céljából termelt nád- és fűfélék, mint minden gyomnövény, gyorsan terjednek, és hamar átlépnék a termelők által kijelölt ültetvények határait. Ellepnék a közeli farmokat és a termőföldeket is, ahol viszont elszaporodva óriási gazdasági és ökológiai pusztítást okoznának. A terjeszkedésük kontrollálása viszont nehézkes és nagyon költséges.

Floridában már el is kezdték az eddig csak dekorációként felhasznált óriásnád termesztését. Ez egy gyorsan növő, kevés odafigyelést igénylő, nagy vízigényű, ugyanakkor nagyon gyúlékony növény, ezért az ellenzők szerint egyszerre fennáll a veszélye, hogy kontrollálatlanul elterjed, kiszorítva más, hasznos növényeket, kiszáríthatja a termőföldeket és szárazság esetén megnöveli tűzvész lehetőségét. A fűfélék termesztését pártolók szerint azért nem kell veszélytől tartani, mert csak olyan külterületeken termelnének, ahol a közelben nem termesztenek élelmiszernövényeket. Példaként említették Afrikát és Ausztrália egyes részeit, mint potenciális területeket.

A bioüzemanyag-gyártó cégek szerint azért is eltúlzott a probléma, mert nekik is érdekük, hogy kontroll alatt tartsák a növényeik növekedését. Az Európai Unió 2020-ra az üzemanyagfogyasztás 10 százalékát már bioüzemanyaggal kívánja megoldani. A politikusok ezért várakozásteljesen figyelik a második generációs bioüzemanyagnak szánt növényekkel való kísérletezést.