Vágólapra másolva!
Máshol építik újjá a múlt heti kínai földrengés által elpusztított egyik várost. Pejcsuanban nem maradt ép ház, várhatóan el sem takarítják a romok nagy részét. A legfrisebb adatok szerint már 41 ezer fölé emelkedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, de még találnak túlélőket a romok alatt. A WHO járványtól tart, de nem a bomló halottak, hanem a rossz körülmények között tengődő túlélők miatt.
Vágólapra másolva!

Sose élesztik újjá a múlt heti kínai földrengés által leginkább sújtott várost - legalábbis nem abban a völgyben ahol romjai fekszenek. Egy héttel a pusztító földmozgások után Pejcsuan (Bejcsuan) halott város. Még mindig ezreket rejtenek maguk alatt a leomlott épületek, holttesteiket talán soha nem emelik már ki - írja a brit The Times. A városból szinte semmi egyéb nem maradt, mint összetört betontömbök, összegubancolódott gerendák, nincs egyetlen érintetlen épület. Az utcákon szemét és törmelék, alig látni embert, csak a mentőcsapatok, katonák ügyködnek a romok között, és az a néhány túlélő, aki nem akarja otthagyni romok alatt rekedt hozzátartozóit.

A brit lap szerint a 30 ezres város sorsa elhelyezkedésénél fogva meg volt pecsételve: egy szűk völgyben feküdt, meredek hegyoldalak között. A földrengés nyomán megcsúszott puha talajon álló házak összeomlottak vagy eldőltek. "Ezúttal bizonyos, hogy a város elköltözik" - idézte a The Times a Pejcsuan Qiang autonóm megye elnökét. Nem ez lesz azonban az első alkalom, hogy Pejcsuan pakol: 1951-ben már egyszer áttelepítették, attól tartva, hogy a régi helyen túlzott veszélynek van kitéve a földrengések miatt. Az új hely sem lett jobb, ugyanis a város egy törésvonal fölé került.

A romok maradnak

A hatóságok most azon töprengenek, hova telepítsék át megint Pejcsuant. Nem kizárt, hogy egy szomszédos megyéből kell lekanyarítani egy darabot, hogy vízszintes területen építhessék újra a várost. A régi helyen valószínűleg el sem fogják takarítani az óvárosi részen hétemelet magasra tornyosuló romokat. A megyei elnök szerint emlékművet állítanak majd az áldozatok neveivel.

Az újabb hivatalos adatok szerint 41 353-ra emelkedett a földrengés halálos áldozatainak száma, és még 32 666 eltűntet keresnek. A sebesültek száma 274 683, az anyagi kárt - csak az állami vállalatok esetében - 30 milliárd jüanra (több mint 600 milliárd forint) becslik. Már kilenc nap telt el a földrengés óta, de még mindig találnak szerencsés túlélőket a romok alatt a mentőcsapatok. Szerdán egy alagútban rekedt nőt hoztak ki, aki egy vízi erőmű közelében szorult be a föld alatti járatba Hungpaj (Hongbai) településen.

Tengődnek a túlélők

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a földrengés utáni elsődleges egészségügyi kockázatot nem a temetetlen holttestek, hanem a fedél nélkül maradt tömegek jelentik. Hans Troedsson, a WHO pekingi irodájának vezetője szerint a túlélők számára a biztonságos ivóvíz-, és élelmiszer-ellátáson kívül a legfontosabb a megfelelő közegészségügyi feltételek helyreállítása.

A földrengés túlélői a túlzsúfolt, ideiglenes tömegszállásokon ivóvíz hiánya és a nem megfelelő higiénés körülmények miatt a levegőben és cseppfertőzéssel terjedő betegségeknek vannak kitéve. A kínai egészségügyi minisztérium ezért egy járványmegelőzési tervet dolgozott ki, amelyben az ivóvíz és az élelmiszerek biztonságos elosztásáról külön rendelkezik. A szecsuani egészségügyi hatóságok a betegségek megelőzésére egy 300 fős járványügyi egységet, valamint 200 közegészségügyi ellenőrt küldött a térségbe.

Forrás: Getty Images

Mész és bűz

A WHO-vezető ugyanakkor kritizálta a kínai egészségügyi minisztérium ajánlását, amely szerint a holttesteket mésszel kell leszórni, a környező területekre pedig fertőtlenítőszert kell juttatni. "Ez az eljárás időigényes és költséges, bonyolult logisztikai hátteret igényel, ráadásul feleslegesen köti le a túlélőkkel törődő mentőalakulatok energiáját" - mondta Troedsson. Elsimerte viszont, hogy a természeti katasztrófa által leginkább érintett Pejcsuan járásban felmerült rendkívüli egészségügyi, és logisztikai kihívásokra megfelelő volt a kormány reakciója.

Feng Ce-csien (Feng Zijian), a kínai járványmegelőzési és -ellenőrzési központ vészhelyzeti egységének vezetője szerint a WHO képviselője figyelmen kívül hagyja a halottakhoz kapcsolódó tabukat, és az oszlásnak indult testekből áradó, mindent átható bűz keltette kellemetlen érzést. "A minisztérium rendelkezései nem csak a túlélők egészséget védik, hanem a holttestekkel foglalkozó mentőalakulatok érzéseit is figyelembe veszik" - mondta.