Terroristák Youtube-videóit támadta egy szenátor

Vágólapra másolva!
Egy amerikai szenátor arra kérte a Youtube videómegosztó oldalt, hogy távolítsa el az iszlamista terrorista szervezetek által készített tartalmakat. A Google leányvállalata számos, erőszakot tartalmazó videót levett az oldalról, azt azonban leszögezte: megvédi az emberek szólásszabadsághoz való jogát.
Vágólapra másolva!

Joseph Lieberman amerikai szenátor felszólította a Google-t, hogy vegye le a Youtube-ról azokat a videóket, amelyeket szerinte az al-Kaida "és más terrorista szervezetek" propagandacélokra és az erőszak bátorítására használnak.

A Google vezérigazgatójának, Eric Schmidtnek írott levelében Lieberman azt kérte, hogy leányvállalata, a Youtube "érvényesítse a saját szabályait az ilyen agresszív tartalmakkal szemben", és távolítsa el a videóket. A szenátor arra is kérte a Youtube-ot, hogy építsen fel egy rendszert, amely meggátolja a kifogásolt videók újra megjelenését.

Az amerikai biztonságpolitikai bizottság, melynek elnöke Lieberman szenátor, a közelmúltban tett közzé egy vizsgálati jelentést, amely a terroristák internethasználatáról szólt. Lieberman, aki Connecticut állam független szenátora, azt írta: az al-Kaidához tartozók által készített videók között számos olyan található, amelyen amerikai katonák elleni támadást, sérült - vagy időnként halott - amerikaiakat lehet látni.

Lieberman idéz a Youtube szerkesztési elvei közül: "Az erőszak megjelenítése nem megengedett. Ha a videódon megsérülő, megtámadott vagy megalázott emberek láthatók, ne töltsd fel." Ennek ellenére a szenátor szerint az általa kifogásolt felvételek elérhetőek maradnak a szájton.

A Youtube hivatalos blogján Lieberman akcióját követően megjelent egy közlemény, mely szerint az oldalról számos videót eltávolítottak, miután megvizsgálták, hogy sértik-e a Lieberman által említett elveket. A közleményből nem derül ki, pontosan hány videót távolítottak el és az sem, hogy mikor. A Youtube közleményében mindenesetre leszögezte: az iszlamista szervezetek logójával ellátott, de erőszakot vagy gyűlöletbeszédet nem tartalmazó videókat nem távolították el.

"Megértjük és tiszteletben tartjuk a szenátor meglátásait, a Youtube azonban kiáll a szólásszabadság mellett, és megvédi mindenki jogát arra, hogy akár népszerűtlen véleményt fogalmazzon meg" - olvasható a közleményben. "Hiszünk benne, hogy a Youtube sikeres annak is köszönhető, hogy a vélemények széles skálájának teret ad."