Vágólapra másolva!
Nemcsak a nőket érinti a családon belüli erőszak egy amerikai felmérés szerint: tíz férfiból három már szenvedett partnerének fizikai vagy lelki bántalmazásától. Akárcsak a nők elleni családi erőszaknál, a bántalmazás jellemzően nem egyszeri eset, viszont kevésbé súlyos erőszakkal jár.
Vágólapra másolva!

Tíz férfiból hárman már elszenvedtek erőszakot partnerüktől az életük során - állítja egy elemzés, amely ezúttal a férfiak testi és mentális egészségét vizsgálta. "Számos férfi él át családon belüli erőszakot, noha nemigen hallunk erről. Ők nem beszélnek róla, mi nem kérdezzük őket. A tanulmányunkkal üzenni akarunk nekik: van megoldás a helyzetükre" - magyarázta Robert J. Reid, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A kutatócsoport korábban a családon belüli erőszak és a nők egészségi állapotának alakulásának összefüggéseit vizsgálta, ezúttal azonban az áldozattá váló férfiakról készítettek jelentést. A felmérésben részt vevő több mint négyszáz férfit a fizikai és nem fizikai erőszakról - ilyen a fenyegetettség, a biztonságérzet elvesztése, kontroll alatt tartott viselkedés - kérdezték.

A 18-54 éves férfiak 14,2 százaléka számolt be arról, hogy az erőszaknak valamilyen formáját átélték az elmúlt öt év során, valamivel több mint egy százalékuk pedig az utóbbi egy évben. Életük során fiatalabbak 30,5 az idősebbek 26,5 százalékát bántalmazta partnere, az esetek felében fizikailag is. A családon belüli erőszakot elszenvedő férfiak, főként az idősebbek általában több mentális és egészségügyi problémával küzdenek, mint a harmonikus háttérrel rendelkező társaik.

A fizikai erőszak ugyanakkor a férfiak esetében közel sem volt annyira durva, mint amilyenről Reid korábbi vizsgálatában a nők beszámoltak: súlyosnak a férfiak 20-40 százaléka ítélte a bántalmazást a nők 61 százalékával szemben. Egyetlen erőszakos eset - akár fizikai, akár lelki jellegű - a férfiak esetében sem jelenti a kapcsolat végét: az áldozatok többsége az erőszakot rendszeresen tűrte. A felmérés azonban nem terjedt ki arra, hogy a bántalmazott férfiak nem saját erőszakos viselkedésüket kapják-e vissza párjuktól.