Negyvenezerre nőtt a kínai áldozatok száma

Vágólapra másolva!
Átlépte a negyvenezret a kínai földrengés halálos áldozatainak száma - írta a BBC. Kína különleges bélyeg kiadásával teremtene pénzt a mentés és a helyreállítás költségeire. Néhány segíteni érkező külföldi orvosi csapatot már beengedtek az országba. Szecsuánban utórezgéstől félve több tízezren töltötték a szabadban a hétfő éjszakát.
Vágólapra másolva!

40 075-re emelkedett a halálos áldozatok száma Kínában a múlt heti földrengés nyomán - számolt be a BBC a keddi hivatalos bejelentésről. Az eltűntek még most is több tízezren vannak, és egyre kevesebb a remény, hogy élve rájuk találnak még. Ugyanakkor a kínai média nemrég beszámolt egy nőről, aki nyolc nap után került elő élve a romok alól. Ő volt a második szerencsésen megmenekült túlélő, akire kedden találtak rá. Az első egy 31 éves férfi volt, akit egy összedőlt erőmű törmeléke alól emeltek ki.

A mentés legfontosabb feladata jelenleg, hogy élelmet, hajlékot és ivóvizet juttassanak a földrengéstől sújtott embereknek. A mentőalakulatok még egy utolsó erőfeszítést tesznek, újra átkutatják a területet túlélők után. A kínai kormány közlése szerint 236 359 ember sérült meg a katasztrófában, és 32 361 az eltűntek száma - írta a BBC. Ötmillióan váltak hajléktalanná.

A kínai külügyminisztérium nemzetközi segítségként sátrakat kért. A mentés költségeinek fedezésére Kína különleges bélyeget bocsát ki, melyeket a jövő hónapban kezdenek árusítani. 13 millió, vörös háttérben három összekapcsolódó szívet ábrázoló bélyeget szeretnének eladni.

A japán külügyminiszter azonban bírálta Kínát, amiért nem engedett külföldi segélyalakulatokat hamarabb az országba. Orosz és tajvani csapatok már megérkeztek a térségbe. A japán, német és olasz csoport is úton van, de néhány más országból érkező segítők belépését elutasították. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az "adott szituációban, a közlekedést és a telekommunikációt érintő nehézségek miatt, nem lehetséges, hogy minden orvosi- és segélycsapatot bekapcsolódjon a mentési munkálatokba".

Miután hétfőn a kormány bejelentette, hogy Szecsuánban újabb nagyobb utórezgésre lehet számítani, több tízezren menekültek el otthonukból. A televízióban elhangzott figyelmeztetés miatt pánik tört ki, az emberek az utcán éjszakáztak vagy az autójukkal a közeli mezőgazdasági területekre hajtottak. A térségben több tucat utórezgést tapasztaltak az elmúlt napokban.