Kifogtak a kukázó medvék Brassó lakóin

Vágólapra másolva!
Hiába költöttek rengeteg pénzt a medvék távoltartására a romániai Brassó hatóságai. A városi kukázásra rákapott állatok útját nem állta sem a költöztetés, sem a nyugtatók, sem a trükkös szeméttárolók.
Vágólapra másolva!

Kudarcot vallottak a medvék elüldözésére irányuló sorozatos hatósági intézkedések, így a romániai Brassó város lakosai kénytelenek együtt élni az ételt guberáló négylábúakkal. A helyiek népszerű kirándulóhelyének számító Cenk hegytömb alatt fekvő város peremkerületeiben az idén már legalább 20 medvével találkoztak az emberek. Legutóbb egy ház első emeletéről menekítettek le egy nőstény barnamedvét bocsával együtt.

A helyi hatóságok évekkel ezelőtt hadat üzentek az étel után kutakodó medvéknek, és eddig 120 ezer eurót költöttek távoltartásukra, eredménytelenül. 2004-ben le akarták lőni őket. Az állatvédők nyomására azonban a hatóságok kénytelenek voltak visszakozni. Így született meg az ötlet, hogy költöztessék a medvéket távolabbi vidékre. Az eredeti életterükhöz hű állatok azonban hamar visszaszivárogtak a Cenk közelébe és folytatták a kukázást Brassó lakótelepein.

A hatóságok ezután nyugtatót csempésztek a medvék ételébe, de így sem sikerült lecsendesíteni őket. A szemételhordás időpontját is megváltoztatták, és lejárt szavatosságú ételt használtak csaliként azért, hogy leszoktassák őket a városi kukázásról. A medvék lakóhelyéhez legközelebb eső Rakodó negyedet alacsony feszültségű árammal ellátott kerítéssel is körbevették, de ez a módszer sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Végül olyan, Olaszországból darabonként négyezer euróért importált szeméttároló konténereket szereltek fel a város szélén, amelyeket a medvék elméletileg nem tudnak felnyitni. A leleményes állatok azonban túljártak az emberek eszén, és csapatban kezdték látogatni Brassót, így egymást segítve továbbra is hozzáférnek a szeméttárolókban rejlő, vonzó falatokhoz.